Houtzaagmolen De Heesterboom is een van de monumenten die haar deuren opent. (Foto: Sleutelstad)

Levend erfgoed: Leiden is klaar voor Open Monumentendagen

Leiden heeft meer dan 3000 monumenten en is daarmee de vierde monumentenstad van Nederland. Een keer per jaar openen de eigenaren van een aantal monumentale panden de deuren tijdens de Open Monumentendagen. Dit jaar wordt het evenement georganiseerd op zaterdag 9 en zondag 10 september.

Het thema van het evenement is dit jaar: ‘Levend Erfgoed’. Pandeigenaren proberen rondom het thema iets speciaals te organiseren. “Denk aan extra informatie, rondleidingen of monumenten die alleen dit jaar hun deuren openen omdat ze zo goed passen bij het thema”, legt de voorzitter van de Open Monumentendagen in Leiden, Alexander Geertsema, uit.


Alexander Geertsema vertelt in De avond van Sleutelstad over de Open Monumentendagen in Leiden.

Highlights
Geertsema benoemt in De avond van Sleutelstad, waar hij in het kader van de Monumentendagen te gast is, enkele highlights: “Dit jaar zijn Molen de Put en Houtzaagmolen de Heesterboom geopend. Molens die iedereen van de buitenkant wel kent, maar niet vaak binnen kwam. Ook zijn een aantal monumenten waar je normaal gesproken toegang moet betalen tijdens de Open Monumentendagen gratis te bezoeken. Denk hierbij aan de Pieterskerk en het Sieboldhuis”, vertelt de voorzitter enthousiast.

De organisatie verwacht in twee dagen tijd ruim 19.000 bezoekers te verwelkomen. “Soms is het erg druk of is het monument wat beperkt qua ruimte. Dan kiezen wij voor een inschrijvings- of reserveringssysteem”, legt Geertsema uit.

De organisator doet tevens een oproep aan Leidenaren die tijdens het weekend willen meehelpen. “We zijn nog op zoek naar vrijwilligers die bijvoorbeeld de rondleidingen willen verzorgen. Heb je interesse in erfgoed en monumenten en vind je het leuk om te helpen deze dagen tot een succes te maken, meld je dan aan!”, zegt hij wervend.

Ook op de website van de Open Monumentendagen Leiden 2023 is vanaf volgende maand een overzicht te vinden van de panden die meedoen aan het evenement. Op de landelijke website staat welke monumenten buiten Leiden tijdens het weekend te bezoeken zijn.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×