(Foto: Rijksmuseum Boerhaave)

Tweedaags symposium over prijzen in de wetenschap bij Boerhaave

Rijksmuseum Boerhaave organiseert in samenwerking met de Heinrich-Heine-Universiteit uit het Duitse Düsseldorf het symposium Does Science Need Heroes. Tijdens dit tweedaags symposium wordt onderzocht hoe prijsculturen in de loop van de tijd zijn veranderd en welke rol prijzen hebben in de huidige wetenschappelijke praktijk. Het vindt, heel toepasselijk, plaats in de week voorafgaand aan de bekendmaking van de Nobelprijswinnaars. Dat is begin oktober.

“Prijzen in de wetenschappen zijn een barometer van hoe we kijken naar wetenschappelijke excellentie en hoe we wetenschappelijke praktijken en resultaten waarderen. Het bestuderen van prijsculturen helpt om maatschappelijke aspecten van de wetenschapsbeoefening en hoe wetenschap in de samenleving wordt gezien, te ontrafelen”, aldus de woordvoerder van het museum.

Tijdens het symposium wordt ingegaan op onderwerpen en vragen als waarom iemand een Nobelprijs wel of niet krijgt en wat dat betekent voor de wetenschappelijke carrière. Ook zaken als het toekennen van prijzen aan wetenschappelijke collectieven en samenwerkingen in plaats van op individuen komen aan de orde en ook wordt stilgestaan bij inclusiviteit bij het toekennen van de prijzen. Bestaat er niet de neiging om reeds bevoorrechte wetenschappers te belonen en hoe kan bijvoorbeeld de genderkloof of global-zuid-kloof met betrekking tot de meest prestigieuze prijzen worden overbrugd?

Engelstalig
Het symposium wordt gehouden vrijdag 29 en zaterdag 30 september 2023 in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Inschrijven is mogelijk voor het hele programma, of voor een van beide dagen. Het programma is volledig Engelstalig en staat op de website van Rijksmuseum Boerhaave. Inschrijven kan tot vrijdag 22 september 2023.

Leiden Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×