(Foto: Monique de Groot)

De bronsttijd is begonnen: pas op in duingebied Wassenaar

Het korte seizoen van de bronsttijd is begonnen. Reegeiten brengen vanaf eind juli tot half augustus het hoofd van reebokken flink op hol. “Doordat de bokken als een kip zonder kop achter de geiten aan rennen, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan in het verkeer”, zegt de politie van Wassenaar.

“Anders dan het burlen van edelherten maken reebokken een minder imponerend ‘fiepgeluid'”, licht een woordvoerder van politie toe. “Daarmee laten ze duidelijk merken dat ze klaar zijn om te paren.” Als een reebok een bronstige geit heeft gevonden begint het paringsritueel. “De geit vlucht weg van de bok, waarbij ze af en toe stil blijft staan en naar hem omkijkt”, gaat de woordvoerder van politie verder. “De bok rent in steeds kleiner wordende cirkels achter haar aan, totdat de geit hem toe staat om te paren.”

Dat kan er voor zorgen dat weggebruikers in het duingebied de komende tijd mogelijk oog in oog komen te staan met een ree. “Mocht je in botsing komen met een ree, bel ons dan altijd met spoed 112 of minder spoed 0900-8844,” aldus de woordvoerder. “En tot slot nog een tip voor deze bronsttijd: houd je hond aangelijnd en blijf op de paden.”

112 Sleutelstad Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×