(Foto's: Chris de Waard)

Schoolzones rond Lucas van Leydenschool uitgebreid

De gemeente Leiden gaat de straten rond de twee locaties van de Lucas van Leydenschool opnieuw inrichten. Bij de basisschool aan de Vliet wordt de bestaande schoolzone van de Haanstraschool, die even verderop aan het Rapenburg zit, uitgebreid.

In de Caeciliastraat wordt een schoolzone nieuw aangelegd en komen er paaltjes bij de uitgang van het schoolterrein. Het kruispunt met de Ursulasteeg krijgt weer een afsluitpaal en bij de in- en uitgang van de school wordt een verkeersdrempel aangelegd.

De werkzaamheden moeten nog in de  zomervakantie worden uitgevoerd, zodat de kinderen vanaf het nieuwe schooljaar in een verkeersveiligere omgeving naar school kunnen.

Alle afspraken en de handhaving ervan worden vastgelegd in een zogenoemde ‘Safety Deal’ tussen onderwijswethouder Ashley North namens de gemeente en directeur Martin van Leeuwen van de Lucas van Leydenschool.

Vliet
Enkele jaren geleden werd de omgeving van de Haanstraschool aan het Rapenburg al aangepakt. Daar werd een schoolzone ingesteld en de fietsenrekken werden verplaatst naar de Doezastraat. Ouders en directie van de Lucas van Leydenschool dienden vervolgens een aanvraag in om ook de straten rond de school aan de Vliet veiliger te maken voor de kinderen. Dat gaat nu dus gebeuren.

Om de verkeerssituatie te verbeteren wordt de bestaande schoolzone van de Haanstraschool uitgebreid waardoor het hele gebied rond de twee schoolgebouwen er binnen gaat vallen. Dat wordt aangegeven met markeringen op het wegdek van de Raamsteeg en de Doezastraat en met verkeersborden. De snelheid in het hele gebied gaat omlaag naar vijftien kilometer per uur.

Vooral het kruispunt van de Doezastraat met de Raamsteeg en de Molensteeg is tijdens de ochtendspits behoorlijk druk. Ook is er veel laad- en losverkeer rond het kruispunt dat daardoor vrij onoverzichtelijk is. Ook de Molensteeg zelf vinden de ouders verkeersonveilig. Daar heeft de school de ingang naar het schoolplein. Om de situatie daar te verbeteren worden enkele parkeerplaatsen opgeheven en stoepen breder gemaakt. Daar komt dan extra ruimte voor het stallen van fietsen. Op het kruispunt komen grote bloemvakken om te voorkomen dat daar wordt geparkeerd.

Caeciliastraat
Rond de Lucas van Leydenlocatie in de Caeciliastraat komt ook een schoolzone. Ouders gaven in een enquête aan dat ze de poort in de Caeciliastraat als onveilig ervaren. Ondanks een al eerder ingesteld stopverbod bij de school. Om de situatie ter plaatse verder te verbeteren komen er schoolzoneborden bij de Turfmarkt, de Sint Urulasteeg en de Lange Lijsbethsteeg. Ook komen daar markeringen in het wegdek. Voor de in- en uitgang komen twee paaltjes en er wordt daar een verkeersdrempel aangelegd.

Leiden Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×