Drukte bij het vogelasiel. (Video: Brigit Disseldorp)

Vrijwilligers en medewerkers moeten hard doorwerken bij vol vogelasiel

Het vogelasiel in Leiderdorp zit vol. Het vogelasiel kampt al jaren met gebrek aan voldoende ruimte en de zomer is altijd al een extra drukke periode voor de vrijwilligers en medewerkers die dan de handen vol hebben aan de verzorging. “Het is flink aanpoten.”

Dat de nu opgevangen vogels vanwege de vogelgriep eerst tien dagen in quarantaine moeten voordat zij worden doorgeplaatst naar andere opvanglocaties of worden uitgezet, helpt ook niet om de druk te verlichten. Die drukte bij het vogelasiel is een jaarlijks terugkomend probleem. In deze periode strekken veel jonge vogels voor het eerst hun vleugels en komen daarbij nogal eens in de problemen. Vooral jonge meeuwen komen momenteel veel in het vogelasiel terecht.

De drukte heeft invloed op de werkwijze van de vrijwilligers en medewerkers en op de zorg die zij aan de vogels kunnen verlenen. Vooral het voeren van de vogels en het schoonmaken van de hokken neemt veel tijd in beslag. “Je kan rondjes blijven lopen met de vogeltjes voeren, dat heb je sowieso met die jonge vogels”, vertelt Bernard Nederveen die werkzaam is bij het vogelasiel. Ook moeten de vrijwilligers vaak langer blijven dan gebruikelijk om alle vogels van de juiste zorg te kunnen voorzien.

Een oplossing voor de drukte lijkt in zicht. Het vogelasiel heeft zicht op een nieuwe, grotere locatie bij het Valkenburgs meer. De provincie Zuid-Holland moet nog bepalen of het vogelasiel hier een nieuw gebouw kan realiseren. Er is in ieder geval steun vanuit de gemeente Leiden.

De Stichting ter Ondersteuning van de Dierenambulance – Vogelasiel Regio Leiden hoopt dat zij snel meer duidelijkheid over dit proces kunnen hebben. Bij voorzitter Jaap van Meijgaarden gaat de vlag nog niet uit. “Er is wel enige beweging, maar helaas nog niet zo duidelijk dat ik van echt perspectief kan spreken.”

Leiderdorp Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×