(Foto: Chris de Waard)

Leiden draait definitief op voor kosten schikking met coffeeshop

De gemeente Leiden is ook in hoger beroep in het ongelijk gesteld in de rechtszaak tegen de maatschappij waar de gemeente een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Dat heeft het Gerechtshof Amsterdam bepaald. Dat betekent dat het bedrag van 810.000 euro dat de gemeente als schikking aan coffeeshop GOA betaalde niet terugkrijgt van de verzekering.

Leiden trof vorig jaar een schikking met coffeeshop GOA. In 2013 besloot burgemeester Lenferink de vergunning van de coffeeshop aan de Stille Mare niet te verlengen wegens ‘slecht levensgedrag’. De zaak bleef daarna drie jaar dicht. De burgemeester ging bij de weigering om de vergunning te verlengen af op een advies van het landelijk bureau Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) en een eerdere veroordeling in 2012. De rechter veroordeelde de eigenaar van GOA toen voor witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Later werd hij in hoger beroep vrijgesproken, omdat coffeeshops worden gedoogd en de genoemde feiten inherent zijn aan het runnen van een coffeeshop.

Na die vrijspraak was er daarom geen reden meer om de vergunning te weigeren. Lenferink verleende in 2016 daarom alsnog een nieuwe vergunning, waarop GOA een claim indiende van ruim 2,7 miljoen euro wegens gemiste inkomsten en juridische kosten. Gesprekken tussen gemeente en coffeeshop leidden uiteindelijk tot een schikking, waarbij Leiden 810.000 euro overmaakte aan de eigenaar van GOA.

Rond deze hele kwestie wisselde de Leidse regio van verzekeraar. Vanwege de omvang van de daarmee gepaard gaande bedragen moest de verzekering Europees worden aanbesteed. Daarbij kwam een andere verzekeraar als winnaar uit de bus. Zowel de oude als de nieuwe verzekeraar weigerden de claim van de gemeente te honoreren. Terecht, zo oordeelt de rechter nu dus ook in hoger beroep.

De gemeente is nu ook veroordeeld in het betalen van de kosten van het hoger beroep. Het gaat om ruim 16.000 euro.

112 Sleutelstad Leiden Coffeeshop GOA


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×