Het ereveld in Valkenburg met de grafstenen van de 35 soldaten die in mei 1940 omkwamen bij de Duitse aanvallen. (Foto: Joshua Rijsdam)

Valkenburg zoekt gegevens van gesneuvelde Leidse soldaten

Vereniging Oud Valkenburg is op zoek naar informatie over twee Leidenaren die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1940 om het leven kwamen bij het voormalige vliegveld Valkenburg. Het gaat om de soldaten Hendrik Nicolaas Tendeloo en Isaac Bakker. De vereniging wil graag foto’s van hen hebben en nadere biografische gegevens.

In Valkenburg (ZH) wordt de herinnering levend gehouden aan de gevechten op en om vliegveld Valkenburg. Zo is er een ereveld met de grafstenen van 35 Nederlandse soldaten die in mei 1940 bij de Duitse aanvallen omkwamen. Het is de bedoeling dat alle grafstenen worden voorzien van een foto en een tekst.

In 2022 wist de vereniging, met hulp van de Oorlogsgravenstichting en Torenmuseum Valkenburg, gegevens te achterhalen van de gesneuvelde Leidse dienstplichtige Wim van der Reek. Dat lukte via het zangkoor waar zijn weduwe op zat. “Wij hopen dat we via via ook informatie kunnen krijgen over Bakker en Tendeloo”, zegt Joshua Rijsdam van Oud Valkenburg.

Hendrik Nicolaas Tendeloo werd geboren op 30 oktober 1914 in Leiden en sneuvelde op 10 mei 1940 op de Postbrug in Katwijk. Hij was lid van de Oud-Katholieke Kerk in Leiden, waarvoor hij zich inzette. Isaac Bakker werd op 30 september 1909 in Leiden geboren. Hij kwam op 10 mei 1940 in de vroege morgen op vliegveld Valkenburg om het leven. Hij liet een vrouw en een zoon achter. 

Leiden Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×