Gemeente en COA gaven donderdag een rondleiding door de opvanglocatie. (Foto's: Chris de Waard)

Asielzoekers komende week naar 3 Octoberhal

Volgende week komen rond de 120 asielzoekers vanuit Ter Apel aan in Leiden. De komende tijd worden ze opgevangen in de 3 Octoberhal aan de Smaragdlaan. Daar wordt deze dagen de laatste hand gelegd aan de inrichting van een crisisnoodopvanglocatie.

Donderdagmorgen kreeg de pers een kijkje in de hal die nu vol staat met units waar de vluchtelingen met vier personen kunnen slapen. Ook hebben de ruimtes eenvoudige voorzieningen, zodat de tijdelijke bewoners er een ontbijtje kunnen maken of een kop koffie of thee kunnen zetten. Omdat er in de 3 Octoberhal niet echt gekookt kan worden, levert het COA de warme maaltijden aan vanuit het azc dat even verderop aan de Haagse Schouwweg zit.

In de 3 Octoberhal worden alleenstaande mannen opgevangen. Vooralsnog is de leegstaande sporthal voor vier maanden beschikbaar. “Maar we hebben afgesproken dat dat zo nodig met vier maanden kan worden verlengd”, vertelde wethouder Julius Terpstra.

Robin Schöttelndreiër van het COA en wethouder Julius Terpstra over de opvang van vluchtelingen uit Ter Apel in de 3 Octoberhal.

Naast de slaapplaatsen die in de grote hal zijn gerealiseerd, kunnen ze vluchtelingen gebruik maken van een aantal extra ruimtes waar voorheen onder andere gesquasht werd. Daar is nu plek om spelletjes te doen om bijvoorbeeld Engelse taalles te volgen. In september komt daar ook Nederlandse les bij. Die wordt gegeven door vrijwilligers, want officieel mogen vluchtelingen van de overheid pas Nederlandse les volgen als ze statushouder zijn. Dat betekent dat ze een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Ruimte om te sporten is er ook in de directe omgeving. Zo betaalt het COA een deel van de kosten van een sportschoolabonnement als mensen daar gebruik van willen maken, maar ook kan er gratis worden gevoetbald op de velden van Sporting Leiden, direct naast de hal.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×