Marleen Dohmen is de nieuwe 'kroegbaas van het Alzheimercafé. (Foto: PR)

Alzheimercafé start seizoen met nieuwe 'kroegbaas'

Een nieuw seizoen voor het Alzheimercafé Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest gaat weer van start. Niet alleen is er een nieuw programma, ook is er een nieuwe ‘kroegbaas’. Marleen Dohmen maakt haar debuut in deze rol tijdens de septembereditie met als thema ‘Ik heb dementie. Wat nu?’

Het Alzheimercafé is al ruim 25 jaar een begrip in Leiden en omgeving. De kracht van het café zit hem in de gezellige en informele sfeer, terwijl er diverse thema’s aan bod komen rond het onderwerp Alzheimer. Dohmen verwacht dan ook dat het ‘kroegbaasschap’ interessant zal worden , maar ook dat het ontroerend kan zijn, of moeilijk. “Je hebt natuurlijk wel gewoon met een moeilijk onderwerp te maken.”

Dohmen, onderzoeker bij Leyden Academy on Vitality and Ageing, werd gevraagd door de huidige gespreksleider Mandy Visser, met wie zij bij Topaz onderzoek doet naar de relatie en samenwerking tussen zorgprofessionals, mantelzorgers en verpleeghuisbewoners. Dohmen en Visser trekken vanaf nu samen op om maandelijks het Alzheimercafé te organiseren.

Nieuw publiek
Op 14 september is de eerste avond van het nieuwe seizoen. Op deze avond staat het thema op de agenda waar het Alzheimercafé elk seizoen mee start: ‘Ik heb dementie. Wat nu?’ Op deze avond wordt ingegaan op alle vragen die mensen hebben die net de diagnose dementie te horen hebben gekregen. Dohmen: “Dan gaat er zich natuurlijk van alles in je hoofd afspelen. En niet alleen voor de persoon met dementie, maar ook voor diens naasten. Daarvoor gaat er ook ontzettend veel veranderen.” Door het verspreiden van de jaarprogramma’s bij huisartsen hoopt Dohmen dit nieuwe publiek, dat de diagnose nog maar net gehoord heeft, te bereiken.

De gastspreker van de avond is specialist ouderengeneeskunde Stefan de Vroome. Hij kan goed toelichten wat er allemaal gebeurt als je dementie hebt en welke zorg passend en beschikbaar is. Dohmen verwacht niet dat dit een erg medisch verhaal wordt: “Het gaat echt om: ik heb dementie en wat nu? Wat moet ik nu doen? Hoe zal dit verder gaan? Wat voor hulp kan ik krijgen? Hoe vertel ik het mensen in mijn omgeving? Wat gaat er voor mij veranderen?”

Intimiteit en relaties
De verschillende thema’s die aan bod komen bij het Alzheimercafé zijn voor het hele seizoen vastgelegd. Dohmen kijkt uit naar het thema van 9 november ‘Intimiteit en relaties’. Een belangrijk onderwerp, dat ook een grote rol speelt in het onderzoek dat Dohmen en Visser doen naar de onderlinge relaties in een verpleeghuis. Dohmen: “De relatie tussen een bewoner en diens naaste is natuurlijk enorm veranderd sinds het moment dat iemand dementie krijgt.” Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op deze verandering in de relatie, de liefde, seksualiteit en intimiteit bij dementie.

Een thema dat dit jaar voor het eerst op de agenda staat, is ‘Dementie in het gezin’. Deze avond wordt op 14 december georganiseerd en gaat over mensen die op jonge leeftijd dementie krijgen. Zij hebben vaak werk en hebben soms nog kinderen om voor te zorgen. Dohmen: “Dus daar komen eigenlijk hele andere uitdagingen en vragen en behoeften bij kijken dan op oudere leeftijd. Vandaar dat we daar ook speciaal aandacht voor willen hebben.”

Het Alzheimercafé wordt maandelijks georganiseerd op een donderdagavond vanaf 19.30 uur, in SBO de Vlieger, Boerhaavelaan 298 in Leiden. Het programma van het Alzheimercafé is te vinden op: www.alzheimer-nederland.nl/regios/zuid-holland-noord/alzheimer-cafe-leiden-leiderdorp-oegstgeest

Leiden Leiderdorp Oegstgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×