Gebke van Gaal wordt wethouder voor de PvdA-GroenLinks in Leiderdorp. (Foto: Chris de Waard)

PvdA-GroenLinks Leiderdorp draagt Gebke van Gaal voor als wethouder

De PvdA-GroenLinks Leiderdorp draagt de 49-jarige Gebke van Gaal voor als nieuwe wethouder. Van Gaal was jarenlang raadslid en fractievoorzitter voor GroenLinks in Leiden en was het afgelopen jaar provinciebestuurder in Flevoland waar ze tussentijds aantrad. Van Gaal volgt in Leiderdorp Bob Vastenhoud op die kort voor het zomerreces zijn ontslag indiende als wethouder in Leiderdorp.

Na de verkiezingen voor Provinciale Staten in maart van dit jaar viel GroenLinks Flevoland buiten de boot bij het vormen van een coalitie. Die bestaat daar nu uit VVD, BBB, PVV, CU en de SGP. Voor Van Gaal kwam de vacature in Leiderdorp daarom op een gunstig ogenblik. “Ik ben zeer vereerd en echt heel blij met voordracht. Zeker hier in de regio”, zegt Van Gaal in een eerste reactie.

Fractievoorzitter Olaf McDaniel van de PvdA-GroenLinks Leiderdorp spreekt van een ‘voortreffelijke kandidaat’. “Gebke van Gaal is een vrouw, lid van GroenLinks en zij komt uit de regio”, aldus McDaniel, die bij de sollicitatiegesprekken aanwezig was. “Daarnaast heeft zij een cv om U tegen te zeggen en is zij zeer gemotiveerd om zich de komende jaren als wethouder in te zetten voor Leiderdorp.”

Portefeuilles
Als de gemeenteraad op 11 september instemt met de kandidatuur van Van Gaal, neemt zij de fakkel over van Bob Vastenhoud. De Leiderdorper liet eind juni weten dat het wethouderschap een te zware wissel trok op hem en zijn gezin. In overleg met de andere wethouders Daan Binnendijk (CDA) en Herman Romeijn (Lokale Partij Leiderdorp) en burgemeester Laila Driessen zal Van Gaal bepalen met welke portefeuilles zij aan de slag gaat.

McDaniel heeft er alle vertrouwen in dat dat goed komt: “Als ervaren bestuurder is zij van vele markten thuis. In Flevoland behoorden duurzaamheid, klimaat, omgevingswet, participatie en bestuurlijke vernieuwing tot haar takenpakket. Daarnaast is ze ook financieel en economisch onderlegd en ze heeft hart voor gemeentepolitiek. “Gebke heeft een voorliefde voor een omgeving waarin wat te doen valt. Dan valt zij hier met haar neus in de boter, want PvdA-GroenLinks wil de komende jaren nog heel wat bereiken in Leiderdorp. Op het gebied van energie, natuur, huisvesting, plaatselijke economie, ruimtelijke ordening, vervoer, sociaal beleid en zeker ook participatie kunnen we nog mooie stappen maken.”

Van Gaal blijft in Leiden wonen. De raad zal gevraagd worden om in te stemmen met dispensatie voor dat woonplaatsbeginsel. Eerder verleende de Leiderdorpse raad die ook voor CDA-wethouder Daan Binnendijk die in Rijnsburg is blijven wonen.

Leiderdorp Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×