Louis Smit geeft een lezing over 'De Revisor' van Gogol in de Mayflower Bookstore. (Foto: Sleutelstad)

Lezing over 'De Revisor' van Gogol in Mayflower Bookstore

‘De Revisor’ van Nicolaj Gogol (1809-1852) is het onderwerp van een lezing die op zondag 27 augustus plaatsvindt in de Mayflower Bookshop in het kader van meesterwerken uit de wereldliteratuur. Het toneelstuk van de Russische schrijver van Oekraïense afkomst wordt besproken door Louis Smit die Slavische talen en letterkunde studeerde in Leiden en Praag.

Het werk, in het Nederlands ‘De inspecteur’, werd gepubliceerd rond 1836 en past binnen een thema dat vaker terugkeert in het werk van Gogol, namelijk de tegenstelling tussen schijn en werkelijkheid.

Louis Smit over ‘De Revisor’

Het plot is eenvoudig. Er komt een jongeman in de negentiende eeuw aan in een Russische gemeente. Hij wordt aangezien voor een inspecteur die undercover in het provinciestadje langskomt, maar is in werkelijkheid een kantoorbediende uit de hoofdstad. De notabelen en ambtenaren proberen op allerlei manieren bij hem in het gevlij te komen om hun corruptie te bedekken. Dit mondt uit in verschillende hilarische situaties.

Het verhaal is door de jaren heen meerdere malen het uitgangspunt geweest voor uitvoeringen in het theater. Ook voor diverse films waarvan de Amerikaanse film ‘The Inspector General’ uit 1949 met Danny Kaye de bekendste is.

De lezing van Smit van ruim een half uur wordt onderbroken door de Mayflower Theatre Company die onder leiding van regisseur Sigrid de Zwart de beginscène zal spelen. Dit alles is te zien op zondag 27 augustus. Aanvang 16.00 uur in de Mayflower Bookstore (Breestraat 70) en de toegang is gratis.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×