(Foto: Chris de Waard)

Universiteit Leiden publiceert lijst onderzoekssamenwerking met fossiele industrie

De Universiteit Leiden heeft een lijst met organisaties uit de fossiele industrie waarmee wordt samengewerkt openbaar gemaakt. Daarop prijken namen als Aramco, Gasunie, Shell, Total en Vattenfall.

Afgelopen voorjaar stuurden medewerkers van verschillende faculteiten een brandbrief aan het universiteitsbestuur waarin ze hun zorgen over klimaatverandering kenbaar maakten. Een online versie van die brief werd massaal onderschreven door medewerkers en studenten.

Begin dit jaar werd bij verschillende universiteiten gedemonstreerd tegen samenwerking met de fossiele industrie. Ook in Leiden gebeurde dat. Met de lijst lost de universiteit de belofte in die werd gedaan aan studenten die tijdens de dies natalis eerder dit jaar protesteerden in de Pieterskerk. “De universiteit luistert naar deze geluiden en doet meer”, zo staat in een verklaring.

De opening van het academisch jaar 2023-2024 van de universiteit op 4 september staat volledig in het teken van duurzaamheid en op 27 september wordt met medewerkers en studenten een debat over het vraagstuk van samenwerken met de fossiele industrie georganiseerd. Op basis van de uitslag daarvan wil het college van bestuur besluiten of het beleid moet worden aangepast.

Voorzitter Annetje Ottow van het college van bestuur legt uit dat Leidse wetenschappers vanuit allerlei disciplines samenwerken aan het vraagstuk van de klimaatcrisis. “Ook met externe partners.” In het strategisch plan Vernieuwen en Verbinden 2022-2027 kiest de Universiteit Leiden volgens Ottow heel bewust voor het verstevigen van verbindingen tussen wetenschapsgebieden, met de samenleving en binnen de universitaire gemeenschap. “Ook samenwerkingen met maatschappelijke organisaties en private partijen in de industrie zijn hiervan een vanzelfsprekend onderdeel.”

De Universiteit Leiden wil over lopende samenwerkingen met de fossiele industrie openheid betrachten. “Ook in het licht van de huidige maatschappelijke discussie en de vragen die er zijn”, stelt Ottow. “Samenwerkingen met organisaties in de energiesector, waaronder partijen die betrokken zijn bij de productie van fossiele brandstoffen, maken dus ook (nog) onderdeel uit van ons onderzoeksportfolio. We zijn ons ervan bewust dat onze onderzoekssamenwerking met de fossiele industrie vragen en dilemma’s oproept.”

Bij het samenstellen van de lijst heeft de universiteit als definitie voor fossiele industrie benoemd dat het gaat om ‘bedrijven die zich bezighouden met de exploratie, winning en exploitatie van fossiele brandstoffen’. De nu lopende onderzoeksprojecten in de lijst vormen een momentopname.

Leiden Maatschappij Science Fossiele industrie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×