De in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra. (Foto: ANP, via Omroep West)

Leiderdorper Willem Dankbaar cel in wegens stalken advocaat in zaak-Vaatstra

Willem Dankbaar (61) uit Leiderdorp is door de Haagse rechtbank veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan een voorwaardelijk, wegens stalking en zwartmaken van advocaat Jan Vlug uit Deventer. Dankbaar noemde hem ‘een van de corruptste advocaten van Nederland’ omdat hij in de moordzaak van Marianne Vaatstra geheuld zou hebben met het Openbaar Ministerie.

Naast zijn celstraf mag Dankbaar vijf jaar lang niet meer online publiceren over de Deventer advocaat. Vlug was in de zaak-Vaatstra de advocaat van de Friese boerenzoon Jasper S., die in 2013 tot achttien jaar cel werd veroordeeld. Hij was volgens de rechtbank schuldig aan de moord op en de verkrachting van Marianne Vaatstra, in een weiland in Friesland in 1999. Marianne was destijds 16 jaar oud.

Dankbaar meent dat Jasper S. niet de dader is, hoewel de Friese boerenzoon heeft bekend, en hij uit een grootschalig DNA-onderzoek in Friesland als de dader uit de bus kwam. Dankbaar publiceerde een boek over de zaak-Vaatstra, waarin hij verkondigt dat Marianne door een asielzoeker om het leven is gebracht.

Achtervolgt advocaat al jaren
Het Openbaar Ministerie heeft er volgens hem voor gezorgd dat deze werkelijke moordenaar van Marianne ongestraft Nederland kon verlaten. Volgens Dankbaar zou advocaat Vlug in het complot zitten door Jasper S. de moord en de verkrachting te laten bekennen.

Dankbaar achtervolgt advocaat Vlug al enkele jaren met berichten over de zaak-Vaatstra. Ook maakt de man uit Leiderdorp Vlug zwart als ‘een van de meest corrupte advocaten van Nederland’. De rechtbank vindt dat Dankbaar met zijn uitlatingen over Vlug te ver is gegaan.

Uitlatingen
Hij had zijn ideeën ook op een andere manier bekend kunnen maken, aldus de rechter. “De uitlatingen waren niet nodig”, zei de rechter donderdag tijdens de uitspraak. Ze waren ‘grievend’ en trokken de integriteit van de advocaat in twijfel. Ook verwerpt de rechtbank het beroep van Dankbaar op de persvrijheid en de vrije meningsuiting.

Met zijn alternatieve theorie over de moord op Marianne Vaatstra heeft de man uit Leiderdorp zichzelf vaker in de problemen gewerkt. Hij werd eerder tot twee maanden cel veroordeeld vanwege zijn ‘lichtzinnige’ uitlatingen over de zaak Vaatstra en mocht de moeder van Marianne van de rechter niet langer lastigvallen.

Boetes
Hij is ook al tonnen kwijt aan boetes die hem zijn opgelegd. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries noemde Willem Dankbaar ooit ‘kierewiet’ vanwege zijn alternatieve theorie over de zaak-Vaatstra.

Leiderdorp Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×