(Foto: Pixabay)

Koken zonder dieren: Broodje Pluimfeestburger

Op Sleutelstad.nl geven we je elke zaterdag een recept voor een diervriendelijke vega(n) maaltijd in de rubriek ‘Koken zonder Dieren’. Deze week een recept van Josine Heijnen van Goeie Mie gin.

Josine: Ik krijg wel eens commentaar van mensen als ze weten dat in vlees vervang door een vega(n) alternatief: ik zou wel vegetarisch willen eten, maar ik vind vleesvervangers toch niet hetzelfde, niet gezond of niet lekker. Daar is natuurlijk wel een en ander over te zeggen. Er zijn veel recepten zonder vlees(vervangers) die heel lekker zijn.

Maar uiteraard smaakt niet alles exact hetzelfde als vlees en natuurlijk heeft ook de vegetarische biefstuk of gerookte zalm niet gek veel weg van ‘the real deal’. Maar er zijn bepaalde no-brainers waar het verschil niet te ontdekken is. Zo schotelde ik mijn gevolg een keer ‘balletjes in pindasaus’ voor, zonder te specificeren welke balletjes dat waren. Uiteindelijk zijn de overdaad aan saus en de kruiden zo belangrijk dat de smaak van vlees een beetje op de achtergrond raakt.

Datzelfde geldt trouwens voor de Frikadel XL: deze is gemaakt van kip, omdat rund te buigzaam is en niet in die vorm geperst kan worden. Merkte iemand het verschil? Ik bedoel maar.

Als je echt een keer wilt genieten van vlees, reserveer dat dan voor een biefstuk of iets bijzonders. Vervang andere dingen voor de neppert. Zoals deze ‘pluimfeest’-burger: niet van echt te onderscheiden. En passant vond ik als vegetariër nog iets anders uit: de vegan mayonaise en vegan cheddar doen ook niet onder voor het origineel.

Een klassieke burger – lekker snel, natuurlijk het broodje afbakken (ik gebruik ciabatta) of een hamburgerbroodje opensnijden. En de kipburger goed in veel olie bakken.

Broodje Pluimfeestburger van de vegetarische slager. Met sla, tomaat, mayonaise, ketchup, cheddar.

Cheers!

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude Koken zonder Dieren


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×