De nieuwe ijsbaan ligt er nu nog rustig bij. (Foto: Robbert van Cleef)

Nieuwe ijsbaan bijna open voor publiek: ‘De hal is gewoon prachtig’

Met de zomervakantie net achter de rug lijkt het schaatsseizoen misschien nog ver weg, maar in Leiden zijn ze er al druk mee bezig. Daar wordt een nieuwe ijsbaan gebouwd en die is bijna af. Op 7 oktober gaat IJshal de Vliet officieel open, maar toch wordt er nu al gereden over de baan. Niet op de schaats maar op één van de gloednieuwe ijsdweilmachines.

De ringbaan is 250 meter lang en bevindt zich op de eerste verdieping van de hal. De ijshockeyers hebben beneden hun veld met daarnaast nog een baan voor curling. Jos Arts van IJsbaan de Vliet is blij dat de hal nu bijna klaar is. “Dat geeft wel een mooi en prettig gevoel om te zien dat het na alle perikelen en jaren van lobbyen toch lukt om iets moois neer te zetten, want de hal is gewoon prachtig.”

Ook vrijwilliger Jan van Rijn kan zijn geluk niet op. “Geweldig. Het is een ontzettend mooie baan geworden, eigenlijk veel mooier dan ik verwacht had. En nu het ijs erop ligt, begint het alweer te kriebelen.”

Duurzaam
De Leidse ijshal is de eerste energieneutrale ijshal van Europa. Doordat de ijshal naast het eveneens nieuwe zwembad staat kunnen de twee energie uitwisselen. “Dat is het unieke aan deze constructie”, zegt Arts. “Een ijsbaan naast een zwembad die in verschillende periodes warmte en kou vragen en dat kunnen uitwisselen. Bijkomend voordeel is ook dat we in zomer eventueel ijs kunnen maken.”

De mannen van de ijsbaan kunnen hun geluk niet op, want de verschillen met de oude ijsbaan zijn enorm. Er zijn bijvoorbeeld ook nieuwe ijsdweilmachines die het werk van de vrijwilligers veel makkelijker maakt.

“Dat is echt een ontzettend grote verbetering”, zegt Jan van Rijn. “We rijden een rondje en de machine legt gewoon bijna drie kub water op de baan.” Arts vult aan: “Daar deden onze vrijwilligers twee weken over. Die maakten het ijs door met brandslangen water op de baan te spuiten.”

Opening
De schaatsliefhebbers hebben zin om hun eerste rondjes te schaatsen. Arts ziet ze regelmatig aan de poort van het bouwterrein om een kijkje te nemen. Hij belooft dat de opening een feestje wordt. “Op 7 oktober is heel Leiden welkom. Je mag gratis schaatsen en we gaan heel veel organiseren, dus noteer die datum maar vast in de agenda.”

Leiden Maatschappij Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×