In september wordt het traditiegetrouw drukker in de treinen. (Foto: Chris de Waard)

NS zetten langere treinen en druktepoppetjes in

De Nederlandse Spoorwegen (NS) organiseren komende dinsdagochtend op station Leiden Centraal een bewustwordingsactie om treinreizigers beter te informeren over de drukte in de treinen. Daarvoor zetten de spoorwegen mensen in die zijn verkleed als de ‘druktepoppetjes’ die ook in de NS-app worden gebruikt om de drukte per trein aan te geven.

Deze poppetjes geven met een groene, oranje of rode kleur aan of het een rustige trein is of juist niet. Het moet reizigers helpen om de drukte te vermijden. De levende druktepoppetjes geven de reizigers dinsdagochtend advies over hun treinreis en delen drankjes uit.

“Reizigers die iets eerder of later vertrekken, hebben zo een rustigere trein”, vertelt Thijs van Daalen. De specialist op het gebied van de dienstregeling vertelt dat Leiden Centraal tot de drukste knooppunten van Nederland behoort. “Zo zien we dat bijvoorbeeld de trein richting Rotterdam van 08.55 uur erg druk is, terwijl er tien minuten later nog volop plek is.” De real-life druktepoppetjes wijzen de reizigers op rustigere alternatieven. De NS raden reizigers aan om vooraf in de NS-app naar de druktepoppetjes te kijken en meldingen hierover in de app aan te zetten. Van Daalen: “Dan krijg je vooraf bericht of je trein druk of vertraagd is.”

Langere treinen
In september wordt het traditiegetrouw drukker in de treinen. Het forensenseizoen gaat dan namelijk weer van start. Reizigers zijn terug van vakantie en studenten gaan weer studeren. De NS nemen daarom maatregelen om de hinder van drukte te beperken. Vanaf 4 september worden op vrijwel alle trajecten langere treinen ingezet.

Reisgedrag
Na de coronapandemie is het reisgedrag van treinreizigers sterk veranderd. Doordeweeks reizen er minder forenzen met de trein. De dinsdagen en donderdagen zijn daarentegen, met name in de spitsuren, relatief druk. Op vrijdagen is het nu nog rustiger in de trein dan in het verleden, terwijl de reizigersaantallen in de weekenden juist weer op het oude niveau zijn, aldus de NS. Daar waar het aantal reizigers voor corona goed te voorspellen was, is dat nu lastiger. Het kan daarom voorkomen dat de langere treinen in september toch druk zijn.

(Een voorbeeld van druktepoppetjes in de NS-app)

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×