Voormalig koetshuis aan de Nonnensteeg in verbouwing tot woonhuis. (Foto: OMD Leiden)

Ruim dertig bijzondere panden opengesteld tijdens Open Monumentendagen

‘Levend erfgoed’ is het thema van de komende Open Monumentendagen op 9 en 10 september. Dat het erfgoed in Leiden levend is, blijkt wel uit de manier waarop de ruim drieduizend monumenten die de stad rijk is nog steeds worden gebruikt. Niet altijd meer op de oorspronkelijke wijze en veelal na de nodige aanpassingen, maar altijd met respect voor het verleden. Dit jaar zijn er 32 panden opengesteld, variërend van een scheepswerf tot voormalige weeshuizen en van een kegelbaan tot een voormalig politiebureau.

In het Sleutelstadprogramma Cultuur071 vertelt Alexander Geertsema, voorzitter van de Stichting Open Monumentendagen Leiden, dat het zeker de moeite waard is om onder andere panden te bezoeken die in verbouwing zijn, zoals Hogewoerd 132, Apothekersdijk 15 en Nonnensteeg 14.

Geertsema: “Neem het voormalige koetshuis aan de Nonnensteeg, dat is echt een pareltje. Ooit stonden hier paarden en koetsen. Het hoort bij een huis aan het Rapenburg en wordt nu verbouwd tot woonhuis. Het is waarschijnlijk de enige keer dat je hier binnen kunt kijken en heel misschien – wanneer het nog niet is bewoond – nog een keertje na de transformatie. Daarna kan je daar nooit meer achter de voordeur kijken. Maar ook de scheepswerf van Stallinga is echt bijzonder, opgericht in 1922 en nog altijd wordt er met gereedschap en machines gewerkt vanuit die tijd.”

Aantasten
Quirijn Bongaerts, bewoner van een monumentaal pand aan het Rapenburg, vertelt hoe het is om in zo’n huis te wonen. “We hebben de nodige stappen moeten zetten om hier energiezuinig en comfortabel te kunnen wonen. En soms heb je prachtige plannen om het pand nog beter bruikbaar te maken, maar maakt Erfgoed Leiden en Omstreken al snel duidelijk dat je die plannen maar moet vergeten omdat die naar hun mening het monumentale karakter van het pand te veel aantasten.”

Meer informatie over de panden die tijdens de Open Monumentendagen bezocht kunnen worden, over de nevenactiviteiten zoals lezingen en rondleidingen, de kinderactiviteiten en het muziekprogramma, waaraan meer dan twintig Leidse koren meewerken, is te vinden in het programmaboekje en op de website.

Alexander Geertsema en Quirijn Bongaerts over Open Monumentendagen (deel 1).

Alexander Geertsema en Quirijn Bongaerts over Open Monumentendagen (deel 2)

Cultuur Leiden Nieuws


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×