Een impressie van de Hoge Rijndijk. (Impressie: Gemeente Leiden)

Busbaan Hoge Rijndijk ingeruild voor groene middenberm

Het Leidse deel van de Hoge Rijndijk wordt in 2025 opnieuw ingericht. De weg krijgt volgens wethouder Ashley North zoveel mogelijk het aanzien terug van de statige laan die het ooit was.

Er worden extra bomen geplant en tussen de rijbanen wordt een groenstrook aangelegd. Aan weerszijden komt een fietspad. “Nu is het nog erg onoverzichtelijk voor fietsers. Soms is het tweerichtingsverkeer, soms eenrichtingsverkeer en op sommige stukken is geen fietspad”, geeft North als toelichting op de plannen. “En verkeersveiligheid staat voor ons op de eerste plaats bij de herinrichting.”

Wethouder Ashley North vertelt wat er vanaf 2025 gaat veranderen op de Hoge Rijndijk.

De bussen verliezen dus hun vrije baan, maar daT scheelt gemiddeld maar vijf seconden op een ritje, heeft onderzoek uitgewezen. De verkeerslichten kunnen ook zonder busbaan herkennen dat de bus eraan komt en dan met voorrang op groen gaan. Auto’s die dan voor de bus rijden, hebben dan ook het voordeel van sneller door kunnen rijden.

Andersom komt overigens in de nieuwe situatie ook voor. De bussen gaan halteren op de rijbaan in plaats van in aparte bushaltes in inhammen. “Auto’s die dan achter de bus rijden, zullen dan inderdaad even moeten wachten, maar daar staat tegenover dat bussen niet in hoeven te voegen en dat zorgt nu ook voor veel onoverzichtelijke situaties.” Alleen als de brug open gaat kost het de bus in de nieuwe situatie extra tijd. “Maar daar hebben maar vier à vijf bussen per dag last van”, weet North. “En op 155 bussen per dag is dat te overzien.”

Een impressie van de Hoge Rijndijk in de richting ‘stad uit’.

Parkeren
Het college had eigenlijk flink wat parkeerplaatsen langs de Hoge Rijkdijk willen opheffen, maar dat gaat niet door. North: “Bewoners willen dat niet en de parkeerdruk is inderdaad vrij hoog, dus daar hebben we naar geluisterd.” Uiteindelijk vervallen er tien parkeerplekken op plaatsen waar dat de verkeersveiligheid ten goede komt.

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×