Robin Witteman (rechts) loopt mee met de Leidse Walk into the Light. (Foto's: Gerry van Bakel)

Walk into the light: 'Je hoeft niets te zeggen, maar blijf naast me staan'

Om mensen te herdenken die een eind aan hun leven hebben gemaakt of om met mensen te wandelen die daar wel eens aan denken liepen donderdagochtend in Leiden vijfenveertig mensen het ochtendgloren tegemoet, Walk into the Light, in de Suïcide Preventieweek.

Een van de sprekers is ervaringsdeskundige Robin Witteman die over haar mentale gezondheid en suïcidepogingen het boek ‘In het duister van mijn hoofd’ schreef. Ze krijgt steun van haar familie, vrienden en een hulphond, maar valt in de geestelijke gezondheidszorg vaak tussen wal en schip. Witteman vraagt met haar boek aandacht voor mensen zoals zij. “Je hoeft niets te zeggen, maar blijf naast me staan.”

Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel over Walk into the Light op donderdag 7 september in Leiden. Je hoort Robin Witteman, haar moeder en Marieke Josten.

Je mag vallen, je mag blijven liggen. Je mag de tijd nemen. Als je maar niet opgeeft. Ik beloof je niet dat het beter wordt. Dat weet niemand maar proberen kan altijd. En ik ben er voor je, elke stap en elke kuil in de weg zal ik er voor je zijn. Is een fragment uit de tekst die Witteman voorleest bij het startpunt van de wandeling bij Molen De Valk. Waarbij ze afsluit met de woorden: “De zin die mij elke dag steun en kracht geeft is; dood kan altijd nog maar leven niet. Je hoeft niet alleen te vechten. Vandaag sta ik stil voor hen, jij ook? Je bent waardevol.”

Dubbel
Voor de moeder van Robin Witteman voelt het vaak dubbel. Zelf heeft ze een chronische ziekte. “Voor mij is er van alles en voor mijn dochter niets. Dat is heel wrang.” Ze heeft ook vrienden zien afhaken. “Mijn dochter heeft een heel ander leven. Zit de hele dag thuis, terwijl leeftijdgenoten studeren of werken. Ik wil mijn kind niet kwijt, ik wil niet dat ze doodgaat. Maar ik vind het ook moeilijk om haar zo te zien lijden. Dit is echt de hel.”

Marieke Josten is maatschappelijk werker voor jongeren die dak- en thuisloos zijn. “Ik heb al mijn hele werkende leven – en ook privé, te maken met mensen die suïcidaal zijn. We wilden graag deze wandeling organiseren in Leiden dit jaar. We zijn tevreden met de opkomst en ook met hoe de wandeling is gegaan.”

Na de wandeling was er gelegenheid samen te ontbijten in het inloophuis van Lumen Holland Rijnland aan de Hooigracht.

Denk je wel eens aan zelfdoding? Of ken je iemand die er mee worstelt? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie. Via 113.nl of 0800-0113. Zij zijn dag en nacht bereikbaar. Er is altijd iemand die wil luisteren.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×