de Moddermanstraat
De Moddermanstraat in Leiden. (Foto: Chris de Waard)

Meer straten in Professorenwijk-Oost krijgen nieuw riool en worden groener

De gemeente gaat aan de slag met het klimaatbestendig maken van weer een Leidse buurt. Het gaat om het tweede deel van de Professorenwijk-Oost. In deze fase krijgt het gebied tussen de Hazewinkelstraat bij de Vredeskerk en de Meijerskade een gescheiden rioolstelsel en opgeknapte groenere straten.

Ook wordt de biodiversiteit versterkt. Bij de nieuwe inrichting wordt 2.750 vierkante meter groen toegevoegd in de wijk en worden 28 extra bomen geplant. Alle bestaande bomen blijven staan. “Hierdoor kan het water beter weg bij harde regenbuien en wordt het minder warm tijdens lange hete periodes”, zegt wethouder Ashley North. “Bij het kiezen van de planten en bomen kijken we goed naar soorten die verschillende vogels en insecten aantrekken.” Het gaat daarbij om lijsterbessen, lindes, meidoorns en elzen. Als onderbeplanting worden onder andere smeerwortel, donkere ooievaarsbek en rozen toegevoegd.

Wethouder Ashley North over de tweede fase van de Professorenwijk-Oost die klimaatbestendig wordt gemaakt.

Moddermanstraat
Bewoners en andere betrokkenen hebben meegedacht over het ontwerp van de Moddermanstraat. Daar is onderzocht of er mogelijk meer parkeervakken vergroend kunnen worden.  Uit twee varianten hebben de bewoners degene met de minste parkeerplekken gekozen en dat ontwerp wordt nu ook uitgevoerd. Er wordt in de nieuwe situatie niet meer haaks op de straat geparkeerd, maar in de lengte, langs de trottoirs. Hierdoor is er meer ruimte voor groen.

Schoolomgeving
Gelijktijdig met de nieuwe inrichting van de straten wordt de verkeersveiligheid rond de scholen in het gebied verbeterd. De maximumsnelheid gaat daar naar vijftien kilometer per uur.

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×