'Door Het Geluid' werd door SVL in het zonnetje gezet vanwege hun inzet voor mentale gezondheid van studenten. (Foto's/video: Chris de Waard)

Studenten voor Leiden reikt prijs uit aan initiatief voor mentale gezondheid

Tijdens de nieuwstudiejaarsborrel van Studenten voor Leiden (SVL) heeft studentencollectief ‘Door Het Geluid’ de prijs voor het mooiste Leidse studenteninitiatief van 2023 ontvangen uit handen van SVL-fractievoorzitter Mitchell Wiegand Bruss. Afgelopen week riep de studentenpartij alle Leidenaren op om initiatieven aan te dragen die met die prijs in het zonnetje gezet konden worden.

“Stichting Door Het Geluid zet zich sinds 2022 met volle overgave in voor het mentale welzijn van studenten”, zegt SVL-partijvoorzitter Sophie Chavernac. “Ze geven workshops waarbij ze aan de hand van herkenbare voorbeelden met studenten in gesprek gaan over mentale gezondheid. Daarmee verdienen de studenten van Door Het Geluid deze prijs volledig.”

Tess Franken van Door Het Geluid reageerde woensdagavond blij verrast toen ze de prijs in ontvangst mocht nemen in het gebouw van studentenroeivereniging NJORD waar de SVL de bijeenkomst hield. “We zien het echt als een erkenning dat we met iets heel moois bezig zijn.”

Mentale gezondheid
Door Het Geluid wil het bewustzijn over mentale gezondheid vergroten, taboes doorbreken en studenten uitrusten met de nodige vaardigheden om signalen van zichzelf en anderen te herkennen en erkennen. De stichting begon als een idee van acht Leidse studenten en is in korte tijd uitgegroeid tot een stichting met activiteiten in zes steden en veel verbonden studentambassadeurs die zelf de trainingen en workshops ontwikkelen en geven.

SVL-fractievoorzitter Mitchell Wiegand Bruss vertelt dat een nieuwjaarsborrel in september een goed moment is voor studenten. De nieuwe besturen kunnen dan kennismaken met de gemeenteraadsleden.

Voor SVL is mentale gezondheid van jongeren en studenten een van de speerpunten, vertelt fractievoorzitter Wiegand Bruss. “Een belangrijk thema, waar we ons binnen en buiten de Leidse raadszaal mee bezighouden. Dankzij onze inzet komt er in 2024 en 2025 bijvoorbeeld per jaar 120.000 euro beschikbaar voor het verbeteren van de mentale gezondheid van
jongeren en studenten.”

Burgemeester
Ook de nieuwe Leidse burgemeester Peter van der Velden was naar de bijeenkomst gekomen die door SVL juist op dit moment van het jaar was georganiseerd om de nieuwe studentenbesturen kennis te laten maken met de raadsleden en de burgemeester. SVL kwam bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart vorig jaar met twee zetels voor het eerst in de Leidse raad. “En toen merkten we dat in januari alle partijen een nieuwjaarsreceptie gaven. Wij wisten toen nog niet dat dat gebruikelijk was en hadden er geen. Maar voor ons is dit eigenlijk een veel beter moment”, zegt raadslid Mitchell Wiegand Bruss die ook de nieuwe burgemeester had uitgenodigd.

“En ik ben heel graag gekomen”, zegt Peter van der Velden na zijn eerste openbare praatje in Leiden. “Het is hier een hele goede ambiance met een leuke club mensen.” Van der Velden was zeer te spreken over de prijs die SVL uitreikte aan Door Het Geluid. “Ik vind het heel mooi dat studenten aandacht hebben voor het mentaal welzijn van hun medestudenten. Niet iedere student zit vanzelfsprekend honderd procent goed in het vel, dus daar aandacht voor vragen is heel goed. Chapeau!”

Waarnemend burgemeester Peter van der Velden maakte woensdagavond tijdens de borrel van studentenpartij SVL bij Njord kennis met verschillende nieuwe besturen van studentenverenigingen.

Champagne
Van der Velden prees ook Njord waar de bijeenkomst werd gehouden. “Heel mooi om te zien dat ze ook aandacht hebben voor mensen met een visuele beperking.” Vervolgens werkte hij vol overgave mee aan een traditie van de Leidse roeiers. Die leven jaarlijks namelijk toe naar de Varsity en het winnen van het belangrijke roei-evenement staat hoog op het verlanglijstje van de studenten van de studentenroeivereniging aan de Morsweg. Om de kans op winst te maximaliseren worden speeches bij Njord afgesloten met het schieten van een Champagnekurk op het kroontje dat boven het bord voor het honderdjarig bestaan hangt. “Als u het kroontje er met de kurk afschiet, is onze winst verzekerd”, kreeg Van der Velden als instructie mee. Onderdeel van de traditie is dat het vanaf de bestuurstafel gebeurt en ook daar bleek de nieuwe burgemeester niet te beroerd voor.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×