Gebke van Gaal krijgt bloemen overhandigd van burgemeester Driessen
Gebke van Gaal krijgt bloemen overhandigd van burgemeester Laila Driessen. (Foto: Pim van Delft)

Gebke van Gaal beëdigd als wethouder in Leiderdorp

Gebke van Gaal is officieel beëdigd als wethouder van Leiderdorp. Zij volgt Bob Vastenhoud op die kort voor het zomerreces zijn ontslag als wethouder indiende.

Enkele weken geleden werd van Gaal voorgedragen door PvdA-GroenLinks Leiderdorp. Nu heeft de gemeenteraad tijdens de eerste vergadering na het zomerreces unaniem ingestemd met het voorstel van de fractie. Van Gaal maakt het college van Leiderdorp weer compleet samen met wethouder Daan Binnendijk, wethouder Herman Romeijn en burgemeester Laila Driessen.

Van Gaal is meer dan vijf jaar lid van GroenLinks en sinds kort ook van de PvdA. In deze periode is ze onder andere raadslid en fractievoorzitter geweest van GroenLinks in Leiden. Ook is ze bij de partij actief als internationaal secretaris en vicevoorzitter van het partijbestuur. Deze nevenactiviteiten gaat zij combineren met het wethouderschap.

De 49-jarige Van Gaal heeft het afgelopen jaar gewerkt in het provinciebestuur van Flevoland waar ze tussentijds aantrad. Na de verkiezingen voor de Provinciale Staten kwam GroenLinks in Flevoland niet in de coalitie terecht. Daarom kwam voor haar de vacature in Leiderdorp op een gunstig moment. “Ik wil nu vooral de Leiderdorpse samenleving leren kennen en met u allen aan de slag”, aldus de nieuwe wethouder in haar openingstoespraak in de gemeenteraad. “Om samen te werken aan het prachtige Leiderdorp en voor onze inwoners het beste te doen.”

Het is nog niet bekend welke portefeuilles Van Gaal gaat invullen. Daarover is deze week overleg met de andere wethouders Binnendijk (CDA), Romeijn (Lokale Partij Leiderdorp) en burgemeester Driessen. Zij zullen samen met Van Gaal bepalen welke portefeuilles zij krijgt.

Vier criteria
Fractievoorzitter McDaniel van PvdA-GroenLinks Leiderdorp is zeer te spreken over de nieuwe wethouder. “Haar cv heeft een internationaal karakter”, zegt McDaniel. “Met zo’n cv zou je eigenlijk een uitstekende kandidaat zijn voor het Europees Parlement. De afspraak is echter heel duidelijk, het contract is voor drie jaar dus tot het einde van deze periode. Hoe het politiek loopt weet je nooit, maar in elk geval gaat er geen tussentijdse verplaatsing zijn in de richting van Brussel.” McDaniel gaf tijdens de gemeenteraad een toelichting over de keuze voor Van Gaal: “Wij hadden vier belangrijke criteria; het liefst een vrouw, bestuurlijke ervaring, het liefst een duidelijk GroenLinks-profiel en het liefst ook wonend binnen Leiderdorp. Ik denk dat wij daarin voor 90 procent geslaagd zijn, ze woont alleen net over de grens met Leiderdorp maar dat moge zo zijn.”

Woonplaats
In de basis is de regel dat ieder lid van het college ook in het dorp woont. Tijdens de raadsvergadering heeft de gemeenteraad ingestemd met een ontheffing voor Van Gaal, daardoor kan zij in Leiden blijven wonen. Daarmee is er geen enkel lid van het college nog woonachtig in Leiderdorp. Eerder verleende de Leiderdorpse raad onder andere ontheffing voor burgemeester Driessen, omdat zij binnenkort stopt als burgemeester. Ook CDA-wethouder Binnendijk kreeg ontheffing, hij is na zijn aantreden in Rijnsburg blijven wonen.

Verslaggever Pim van Delft in gesprek met nieuwe wethouder Gebke van Gaal.

Leiderdorp Nieuws Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×