Wethouder North (financiën) overhandigt de financiële stukken van de gemeente aan vicevoorzitter Theeuwen van de Leidse gemeenteraad. (Archieffoto: Gemeente Leiden)

Provinciaal toezichthouder gematigd positief over Leidse gemeentefinanciën

De Provincie Zuid-Holland oordeelt positief over de financiële positie van de gemeente Leiden. “Naar ons oordeel is er sprake van een structureel sluitende jaarrekening”, schrijft de toezichthouder aan de gemeente Leiden. Vorig jaar gaf de provincie Leiden wel een aantal aandachtspunten mee voor de begroting over 2023. Diezelfde punten gelden nu nog steeds. “Wij hebben geen nieuwe aandachtspunten.”

Het opgeheven vingertje van de provincie wijst naar het inzetten van kapitaallastenreserves om investeringen te bekostigen. “U vult deze reserves vervolgens met incidentele meevallers. Hoewel het gebruik van kapitaallastenreserves onder voorwaarden is toegestaan, wijst de provincie erop dat Leiden daar wel terughoudend mee moet zijn. “Als u de investering aan het einde van de levensduur wilt vervangen, heeft u daarvoor mogelijk geen budget beschikbaar. Voor investeringen die op termijn vervangen worden, raden wij u daarom veelvuldig gebruik van deze constructie af.”

Een tweede aandachtpunt dat de provincie ook nu weer meegeeft is het benoemen van uitgaven als ‘incidenteel’. Volgens de provinciale toezichthouder zijn gemeentelijke lasten altijd structureel, tenzij ze echt eenmalig zijn.

Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×