Vossen in het duingebied. (Foto: KJfotografie)

Raad van State keurt ontheffing voor afschieten vossen goed

Een ontheffing die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland in 2018 heeft verleend aan de Faunabeheereenheid voor het doden van vossen in een aantal gebieden in de provincie blijft in stand. Dat heeft de Raad van State besloten. Vossen komen in onze provincie onder andere in het duingebied bij Wassenaar voor.

De Faunabeheereenheid wilde met de ontheffing de omvang van de populatie vossen plaatselijk beperken. De ontheffing maakt het mogelijk om vossen ook ’s nachts af te schieten. Het doden van vossen is volgens de provincie nodig om de weidevogels te beschermen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de RvS is het daar dus mee eens. Bij het verlening van zo’n ontheffing moet volgens de Wet natuurbescherming wel worden voldaan aan een aantal voorwaarden. Zo mag er geen andere bevredigende oplossing zijn om de vossen te bestrijden en de ontheffing moet nodig zijn voor de bescherming van de weidevogels en andere vogels die op de bodem broeden.

Stichting Animal Rights en Stichting Fauna4life gingen eerder tegen de ontheffing in beroep bij de rechtbank Den Haag. Volgens beide stichtingen was niet aangetoond dat de ontheffing nodig is voor het beschermen van weidevogels. De achteruitgang van de weidevogels zou hoofdzakelijk te wijten zijn aan landbouw. Bovendien zouden weidevogels ook ten prooi vallen aan andere dieren dan vossen. Daarom had de provincie de ontheffing de stichtingen niet mogen verlenen.

Vrijstelling
De rechtbank Den Haag verklaarde in juni 2021 de beroepen van de stichtingen gegrond en droeg het provinciebestuur op om een nieuw besluit te nemen. Volgens de rechtbank had de provincie onvoldoende onderbouwd dat de ontheffing nodig was bovenop de al bestaande, landelijke vrijstelling die er is om vossen te doden. Tegen die uitspraak gingen zowel de provincie en de Faunabeheereenheid Zuid-Holland in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Ontheffing
In januari 2022 nam de provincie een nieuw besluit en verleende nogmaals een ontheffing voor het doden van vossen. De dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Fauna4life maakten ook nu weer bezwaar. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft de ontheffing van de provincie Zuid-Holland nu aan de voorwaarden getoetst en oordeelt dat er in dit geval geen andere oplossing was dan het doden van de vossen en dat de ontheffing dus noodzakelijk was.

Politiek Regio Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×