Vorig jaar was er in Leiden een demonstratie tegen vrouwenonderdrukking in Iran, mede georganiseerd door Terry van Heezik. (Foto: Chris de Waard)

Leidse huisarts roept op tot solidariteit met Iraanse vrouwen

‘Vrouw, vrijheid, leven’ was de leuze van het protest tegen onderdrukking in Iran. Nadat een 22-jarige vrouw werd gearresteerd omdat ze de kledingregels overtrad naar het oordeel van de religieuze politie en kort daarop overleed, gingen in Iran en al gauw de hele wereld mensen de straat op.  In Leiden nam huisarts Terry van Heezik daarin het voortouw. “Iraniërs zijn klaar met dit regime, wij moeten hen daarin steunen.

Van Heezik kwam in aanraking met Iraanse vluchtelingen via haar kerk en hield contact met een aantal van hen. Sommigen werden patiënt in har huisartsenpraktijk. “Ik heb heel veel bewondering voor vluchtelingen en voel me betrokken bij de mensen uit Iran.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Terry van Heezik over demonstratie tegen Iraans regime. 

Zaterdag 16 september wordt er wereldwijd gedemonstreerd tegen het regime in Iran. “Ik zou best nog een vervolgdemonstratie in Leiden willen organiseren, maar we willen de aandacht niet teveel verbrokkelen.” Zelf is ze daarom aanwezig in Den Haag, waar om 13.00 uur een demonstratie op het Malieveld staat gepland. “Later die middag is er ook nog een in Amsterdam, misschien reis ik wel door. Maar ik wil iedereen oproepen je aan te sluiten op het Malieveld.”

Sleutelstad interviewde deze week ook een jonge Iraanse vluchtelinge die nu in Leiden in het asielzoekerscentrum verblijft en hoopt hier rechten te kunnen gaan studeren.

 

 

Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×