Rosalie van der Does is de nieuwe stadsfotograaf van Leiden. (Video: Brigit Disseldorp)

Rosalie van der Does nieuwe stadsfotograaf Leiden

Elk jaar wordt door Stichting Stadsfotograaf Leiden een fotograaf aangewezen die de stad in beeld brengt. In 2022-2023 vormden 37 masterstudenten Journalistiek & Nieuwe Media samen de ‘Stadsfotograaf van Leiden‘. Donderdagmiddag werd hun jaar officieel afgesloten en droegen ze het stokje over aan hun opvolger, Rosalie van der Does.

De stadsfotograaf maakt een jaar lang iedere week een foto over een bepaald onderwerp. Van der Does heeft voor het komende jaar gekozen voor het onderwerp ‘Pauzeplekken’. Dit omdat zij een fascinatie heeft voor dagelijkse onderwerpen. Eerder maakte zij al een fotoreportage over opslagplekken onder de naam ‘Opslag Verliefd’. Ook maakte zij een reeks foto’s van de gezichten die mensen trekken zodra zij niezen. Als stadsfotograaf zal zij dit jaar 52 foto’s van verschillende pauzeplekken in de stad vastleggen. Deze worden geplaatst in het Leidsch Dagblad.

Stadsfotograaf Leiden
Om te waarborgen dat er jaarlijks een nieuwe Leidse stadsfotograaf aan de slag gaat is de Stichting Stadsfotograaf Leiden opgericht. In de stichting zitten deskundigen en  vertegenwoordigers van onder andere de Universiteit Leiden, Museum De Lakenhal en fotografie-experts. Uitgangspunt van de Stichting Stadsfotograaf is dat er ieder jaar een nieuwe stadsfotograaf wordt aangesteld. Zo mogelijk wordt elk fotojaar afgesloten met een tentoonstelling of een publicatie.

Van der Does gaat dit jaar in ieder geval met veel zin aan de slag. Ze vraagt de inwoners van Leiden en de omliggende gemeenten, om tips door te sturen van bijzondere pauzeplekken.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×