Bibliotheek Stevenshof
BplusC kan gaan investeren in bibliotheek Stevenshof. (Foto: Robberts Beurse)

Ruim twee ton van het Rijk voor bibliotheek Stevenshof

De gemeente Leiden heeft 220.000 euro ontvangen om te investeren in de bibliotheekvestiging van BplusC in de Stevenshof. Het geld komt uit een rijksregeling voor bibliotheken. Dit heeft wethouder Yvonne van Delft van Cultuur bekendgemaakt.

In juni had de gemeente een aanvraag ingediend voor de regeling ‘Eenmalige specifieke uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen 2023-2024′ (SPUK Bibliotheek). Deze aanvraag is nu dus gehonoreerd. In een brief aan de gemeenteraad laat Van Delft weten dat de gemeente er 55.000 euro bijlegt. “Met het totaalbudget van 275.000 euro kan BplusC een mooie impuls geven aan de bibliotheek in de Stevenshof”, aldus de wethouder.

De bibliotheekvestiging in de Stevenshof is in 1987 opgericht als een ’traditionele boeken-bibliotheek’. Sindsdien is er nauwelijks geïnvesteerd in inrichting en vernieuwing. “Met dit geld wil BplusC een volgende stap zetten richting een volwaardige bibliotheeklocatie. De komende jaren wil BplusC meer aandacht besteden aan haar wijk- en buurtgerichte impact, met open en toegankelijke vestigingen en aanbod en mogelijkheden afgestemd op de lokale behoeften”, zo staat in de brief.

Activiteiten
Met het verworven geld gaat gewerkt worden aan de inrichting van een herkenbare en aantrekkelijke gezamenlijke entree van de bibliotheek en de ernaast gevestigde welzijnsorganisatie Incluzio. Er komt een ruimte waar in samenwerking met de buurt activiteiten kunnen worden ontplooid. Ook komen er twee leslokalen en een podium speciaal voor de jeugd. De jeugdafdeling en -collectie worden heringericht.

Wethouder Van Delft spreekt van een ‘plek van en voor de buurt met relevante programmering gericht op behoeften van de wijk en gekoppeld aan de kernfuncties uit de bibliotheekwet’. Die functies omvatten het ter beschikking stellen van kennis en informatie, mogelijkheden voor ontwikkeling en educatie, leesbevordering, kennismaking met literatuur, kunst en cultuur en het faciliteren van ontmoeting en debat.

Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×