'De voordeur van de conciërge' van kunstenaar Stijn ter Braak staat het komende jaar in het Energiepark Leiden. (Foto's: Chris de Waard)

Beeld van Hooglandse Kerkgracht nu jaar lang in Energiepark

Op het Papegaaisbolwerk in het energiepark Leiden is zaterdagmiddag het kunstwerk ‘De voordeur van de conciërge’ onthuld door cultuurwethouder Yvonne van Delft. Het beeld van kunstenaar Stijn ter Braak staat er symbool voor de start van de transformatie van de stenige parkeerplaatsen tot mooie groene plekken. “Het opent de deur naar een nieuwe  toekomst voor dit gebied”, zei Van Delft bij de onthulling.

Het kunstwerk is een driedimensionale afbeelding van een voorgevel met daarin een voordeur die op een kier staat. Kunstenaar Stijn ter Braak maakte het werk speciaal voor de tentoonstelling Playground van Beelden in Leiden die afgelopen maanden te zien was op de Hooglandse Kerkgracht. Beelden in Leiden en Energiepark zijn een bijzondere samenwerking aangegaan, waarbij een beeld werd geadopteerd. Het werd via een enquête gekozen door omwonenden en geïnteresseerden uit andere delen van Leiden.

Cultuurwethouder Yvonne van Delft, Eduard Groen van de Bomenbond Rijnland, Barbara Wassenaar van Energiepark Leiden en Femke IJsinga-van Boxsel van Beelden in Leiden over het beeld in het Energiepark Leiden als symbool voor de toekomstige ontwikkelingen.

Burendag
Het werk is juist vandaag onthuld, omdat het Burendag is. Ook vindt dit weekend de Kunstroute Leiden plaats en het beeld staat op die route. Het kunstwerk van Stijn ter Braak sluit  volgens stadmaker Barbara Wassenaar van Energiepark Leiden mooi aan bij het motto ‘Samen maken we de buurt’ van het aangrenzende Energiepark. “Dit deel van de stad is volop in ontwikkeling en wordt de komende jaren een levendige stadsbuurt met een mix van wonen, werken, groen en cultuur. Naast woningbouw is er veel ruimte voor cultuur en makers. Met de adoptie van het beeld wordt de kunst- en maakcultuur in dit stadsdeel versterkt.”

Populieren
Iedereen is welkom om initiatieven in te dienen om een stukje van het Energiepark aan de Langegracht te vergroenen, maar ook andere ideeën zijn welkom. Een gezamenlijke moestuin,  ruimte voor spelen of sport of een plek waar je elkaar kunt ontmoeten zijn allemaal mogelijkheden die serieus worden bekeken.

Op het oude parkeerterrein dat voorheen in gebruik was bij woningcorporatie Portaal ziet Eduard Groen van de werkgroep groen bijvoorbeeld graag een stadsbosje met snelgroeiende bomen zoals populieren. Het bestuurslid van de Bomenbond Rijnland hoopt dat er over een jaar ook echt al een en ander groeit op de nu nog versteende vlakte naast de Uniper energiecentrale.

Het plaatsen van het beeld aan het Papegaaisbolwerk is mede tot stand gekomen dankzij bijdragen van het Mondriaanfonds, BPD Cultuurfonds, BPS en de gemeente Leiden.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×