Anton Dalhuijsen. (Foto: Sleutelstad)

Dikke Banden Race voor kinderen op het Rapenburg: 'Het is mooie reuring'

Jonge fietsers kunnen hun hart ophalen: op zondag 1 oktober organiseert de Leidse wielervereniging Swift een Dikke Banden Race voor kinderen van drie tot twaalf jaar. Tussen de Doezastraat en het Academiegebouw rijden de kinderen heen en weer over het Rapenburg op jacht naar een medaille. Maar het gaat niet alleen om het resultaat vindt organisator Anton Dalhuijsen: “Plezier staat voorop.”

Het programma van de Leidens Ontzet Dikke Banden Race begint om 10.00 uur op zondagochtend. “Dan mogen de kinderen van drie en vier jaar met loopfietsen een half rondje racen, dus van het Academiegebouw naar de Doezastraat”, vertelt Dalhuijsen. Daarna komen de grotere kinderen aan de beurt en die rijden twee, drie of vier rondjes. “Iedereen rijdt gewoon op z’n eigen fiets, dus niet op een racefiets met smalle bandjes. Daarom heet het ook Dikke Banden Race.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Anton Dalhuijsen.

Jumbo-Visma
Het idee voor de race komt van Richard Plugge, directeur van Jumbo-Visma, een van de beste professionele wielerteams ter wereld. “Plugge is lid van Swift”, zegt Dalhuijsen, “en hij geeft ook het startschot van de wedstrijdjes op 1 oktober.” In eerste instantie was het idee om op 3 oktober te gaan racen, maar dat vond de gemeente niet zo’n goed idee. “Ze hebben heel constructief en behulpzaam meegedacht en ze wisten dat het op 3 oktober al erg druk is in de stad. Daarom hebben we voor 1 oktober gekozen, op een rustige zondagochtend.”

Deelnemers kunnen zich inschrijven via deze link. “Maar je kunt je ook ter plekke nog opgeven”, voegt Dalhuijsen daaraan toe. Deelnemen is gratis en alle kinderen krijgen een medaille en een t-shirt. “Je mag je eigen helm meenemen als je die hebt, en anders leveren wij helmen.”

Dalhuijsen heeft er heel veel zin in. “Het geeft een beetje overlast voor de buurt, want je kunt tussen 9.30 en 12.30 uur niet over het Rapenburg rijden. Maar het is zondagochtend sowieso rustig en alle geparkeerde auto’s mogen gewoon blijven staan. Het is misschien wat reuring, maar het is mooie reuring. Of, zoals een buurtbewoner zei: Gaat het om fietsen? Dan ben ik voor!” Dalhuijsen roept alle ouders, grootouders en buren op: “Zorg dat de kinderen zich opgeven want het wordt hartstikke leuk!”

Leiden Maatschappij Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×