Open dag Leids Harmonie Orkest (Foto: publiciteit LHO)

Het Leids Harmonie Orkest brengt herontdekte én nieuwe showmuziek

Met een programma vol verrassende blaasmuziek speelt het Leids Harmonie Orkest op zondag 8 oktober om 15.00 uur in de Lokhorstkerk in Leiden. Het programma Koningen en Koninginnen bevat bekend maar ook weinig gespeeld werk. Verwacht geen marsmuziek van dit orkest: het grootste werk dat ze spelen, El Camino Real, zit vol Latijns-Amerikaanse ritmes en swingt de pan uit.

Klarinettist Christian Hamster vertelt bij Cultuur071: “Als harmonie orkest marcheren we niet, zoals een fanfare. We spelen zittend. Bij de muziekstukken die wij spelen zou het moeilijk marcheren zijn.” Gevarieerd, feestelijk en enthousiast, dat tekent niet alleen het concert maar ook het Leids Harmonie Orkest zelf. Hamster vertelt: “Behalve van muziek maken houden we van gezellig samen zijn en van een goede grap. Onze leden variëren in leeftijd van mensen die net klaar zijn met hun studie tot mensen met kleine kinderen en mensen die richting pensioen gaan. Nieuwe musici zijn altijd welkom.”

Het Leids Harmonie Orkest bestaat al meer dan zeventig jaar en programmeert avontuurlijke en verrassende stukken. Op de lessenaar staat een werk van de hedendaagse Franse componist Thierry Deleruyelle (‘Emperor’, over Napoleon) en een stuk van een vergeten maar in zijn tijd beroemde Nederlandse componist Gerard Boudijn (Caesar en Cleopatra). Van de componist van Stars and Stripes Forever, John P. Sousa, spelen ze The White Rose March. En het stuk El Camino Real (“de koninklijke weg”) van de Amerikaanse componist Alfred Reed heeft als ondertitel ‘A Latin Fantasy’ en is een showstuk dat veel op concoursen wordt gespeeld.

“Het zit vol gekke tempowisselingen, melodieuze stukjes voor de fluiten en knetterende klanken voor de koperblazers”, vertelt Hamster. “Al met al biedt het concert veel moois, dus kom vooral luisteren!”

Christian Hamster vertelt bij Cultuur071 over het komende concert van het Leids Harmonie Orkest.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×