Rolstoeltennisster Diede de Groot was een van de grote sterren van de eerste editie European Para Championships die ze glansrijk won. (Foto: Gerry van Bakel)

Toernooidirecteur Jeroen Straathof blikt terug op eerste European Para Championships

Tien Europese Kampioenschappen in één stad, klinkt misschien niet zo gek. Toch had Rotterdam dit jaar de primeur voor de parasporters en aan Jeroen Straathof uit Leiden de eer om als eerste toernooidirecteur op te treden. “Het was in één woord fantastisch.”

Van sportpaleis Ahoy tot aan het Schouwburgplein in hartje Rotterdam konden mensen kijken naar de bekende parasporten als rolstoelbasketbal en rolstoeltennis. Maar ook kennismaken met onbekende takken van sport als goalball en boccia. “Er kwamen ook mensen kijken die aan het winkelen waren en toevallig langsliepen.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Jeroen Straathof over het eerste European Para Championships.

Jeroen Straathof heeft zelf een mooie carrière achter de rug als schaatser, met als specialiteit de 1500 meter waarop hij wereldkampioen werd. De Olympische Spelen trokken hem ook, al beleefde hij daar met een negende plaats niet zijn grootste successen als schaatser. Ook deed hij mee op de wielerbaan met de ploegenachtervolging die in Athene in 2004 een Nederlands record reed. Goud was er als piloot op de tandem met Jan Mulder bij de Paralympische Spelen in 2000 in Sydney.

Geschiedenis
De vraag om toernooidirecteur te worden in Rotterdam van de European Para Championships, beantwoordde Straathof graag met ja. “Het was voor het eerst in de geschiedenis dat dit in Europa plaatsvond. Je hebt de Asian Para Games en de Pan American Games en nu ook de European Para Championships. Een mooie verbinding van tien kampioenschappen op één locatie, in ieder geval één stad.”

Het toernooi viel midden in de zomervakantie, maar Straathof is toch heel tevreden met de bezoekersaantallen. “De tribunes zaten vaak vol en de onbekendere sporten profiteerden van de nabijheid van de meer bekende sporten. Dat werkte heel goed.”

Vijf
Eind november werd Straathof benaderd op hij toernooidirecteur wilde worden. “Dat ging heel makkelijk, ik kreeg een telefoontje. Ik heb natuurlijk veel relevante ervaring met Olympische Spelen, maar ook met parasporten. Mijn vriendin heeft zelf rolstoelbasketbal gespeeld op paralympisch niveau. Dus ik weet wat er allemaal bij komt kijken. Het was een mooie match. Rotterdam en wij hebben een groot evenement heel goed neergezet. Het is de bedoeling dat het over vier jaar weer wordt georganiseerd en we weten dat vijf landen/steden zich hebben aangemeld.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×