Je waant je even in laat 19e eeuws Japan, als je langs de ruim 150 foto’s uit de Kurokawa collectie wandelt in de nieuwe tentoonstelling in Japanmuseum Sieboldhuis: ‘Japan op de gevoelige plaat’. De fotografie was nog maar net ontstaan toen kersverse studio’s in Japan foto’s gingen maken van alles wat karakteristiek was voor het Japan van die tijd, vertelt directeur Kris Schiermeier bij Cultuur071. Ze tonen mooi aangeklede geisha’s, samoerai-krijgers, maar ook figuren uit het dagelijks leven, prachtige tuinen, beroemde tempels, stadsgezichten en natuurlijk de berg Fuji.
De haarscherpe foto’s werden met de hand ingekleurd, soms wel zes uur per foto, en verzameld in fotoboeken. Wie in de tweede helft van de 19e eeuw in Japan kwam, kocht zo’n boek. Eerst als souvenir, maar toen de poorten van Japan open gingen ook als reisgids.
Handingekleurde foto’s uit de Kurokawa collectie.
De foto’s zijn ontzettend goed bewaard gebleven dankzij jarenlang verzamelwerk voor de Kurokawa collectie. Japanmuseum Sieboldhuis toont originelen en hoge kwaliteit uitvergrotingen, zodat bezoekers alle details en het minutieuze inkleurwerk goed kunnen zien. Maar inhoudelijk zijn ze net zo interessant. Je ziet hoe het land toen was, maar ook hoe het zich wilde presenteren. De mannen op de foto van de samourai-krijgers waren figuranten, vertelt Schiermeier. De krijgerstand was net afgeschaft. Maar de kostuums waren er nog wel. Met figuranten kon het oude Japan toch nog op de gevoelige plaat worden vastgelegd.
‘Japan op de gevoelige plaat‘ is te zien in Japanmuseum Sieboldhuis tot en met 3 maart 2024.
Bij Cultuur071 vertelt directeur Kris Schiermeier uitgebreid over de Japanse 19e eeuwse fotografie:
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907