Op Sleutelstad.nl geven we je elke zaterdag een recept voor een diervriendelijke vega(n) maaltijd in de rubriek ‘Koken zonder Dieren’. Deze week een recept van Martijn Otten van de Partij van de Arbeid in Leiden. “Veel makkelijker dan een ‘normale’ focaccia, en ook nog eens vegan en glutenvrij.”
Ingrediënten voor 3-4 personen:
300 g kikkererwtenmeel
1 el gedroogde oregano
½ tl fijn zeezout
Paar draaien versgemalen peper
20 g extra vergine olijfolie
140 g koelkastkoude (glutenvrije) havermelk
Plantaardige olie
2-3 (rode) uien
800 g gewassen spinazie
70 g cranberry’s
Snuf zeezout
Flink wat versgemalen peper
Gemalen sumak
Bereiding:
Meng in een grote kom de droge ingrediënten voor het deeg. Voeg de olijfolie en de havermelk toe en kneed het met een mixer met deeghaken tot een samenhangend, niet te plakkerig deeg. Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier met een deegroller uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 5 mm dik. Pel het bakpapier er voorzichtig af en leg de lap op één van de vellen op de bakplaat, schuif deze in het midden van de oven en bak de focaccia zo’n 10-15 minuten op 180° C goudbruin.
Verhit ondertussen wat olie in een grote pan. Pel de uien, snijd ze in halve ringen en fruit deze. Voeg handje voor handje de spinazie toe tot alle blaadjes geslonken zijn. Voeg op het eind de cranberry’s toe en breng op smaak met zout en flink wat peper. Giet eventueel overtollig kookvocht af (dit kun je meteen opdrinken of in een bakje in de vriezer bewaren tot je een keer soep of curry maakt). Snijd de focaccia met een scherp mesje in stukken, verdeel de spinazie erover en strooi er wat sumak over.
Deze ‘focaccia’ is ook erg lekker als glutenvrije vervanging van een pizzabodem. Bestrijk deze dan met 400 g passata, beleg de pizza met blokjes groenten en paddenstoelen, en strooi er (vegan) kaas overheen. Bak de pizza iets langer dan hierboven beschreven.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907