Partij voor de Dieren wil langste visreservaat van Nederland. (Foto: zomaar iemand die voorbij liep)

PvdD Leiden pleit voor langste visreservaat van Nederland

De raadsleden Laura Delver en Lianne Raat van de Partij voor de Dieren in Leiden hebben dierendag aangegrepen voor een pleidooi bij het college van burgemeester en wethouders  van Leiden om van het Singelpark het langste visreservaat van Nederland te maken.

“Vandaag is het Werelddierendag. Deze internationale dierendag is in het leven geroepen om de levensomstandigheden van dieren te verbeteren. De Partij voor de Dieren roept het college daarom op om van het langste stadspark van Nederland ook het langste visreservaat van Nederland te maken”, zo schrijven de twee raadsleden vandaag aan het stadsbestuur. Ook wil de partij een stadsbreed verbod op het gebruik van weerhaken door hengelaars. Als zo’n verbod er komt, is Leiden na Amersfoort de tweede gemeente in Nederland waar dat type vistuig niet meer is toegestaan.

Volgens Delver en Raat is het hoog tijd om in het Singelpark meer aandacht te besteden aan de leefomstandigheden van de vissen. “Het Singelpark bestaat tenslotte voor een groot deel uit water en de oevers en het water van de singels maken natuurlijk deel uit van het zes kilometerlange park rond de binnenstad.

Op dit moment mag overal in het Singelpark worden gevist. “Veel vissen die zijn gevangen en daarna worden teruggezet in het water, zijn beschadigd en verwond en hebben een verhoogde kans om te overlijden”, aldus de raadsleden van de PvdD. “En die kans wordt nog eens een stuk groter als er vishaakjes worden gebruik met een weerhaak.”

Zo’n weerhaak zorgt ervoor dat een vis minder snel loskomt en veroorzaakt daardoor volgens de PvdD nog meer leed dan haken zonder weerhaak. “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vissen gevoelige dieren zijn, die ook angst, pijn en stress ervaren. Ze bezitten een geheugen en kunnen intensief met elkaar communiceren”, zegt Delver. “Daarom willen we als PvdD weten of de singels een reservaat kunnen worden waar vissen veilig kunnen leven, omdat er niet gehengeld mag worden.”

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×