Leo van Zanen draagt een gedicht voor uit zijn nieuwe bundel 'Van Zanen Verzameld'. (Foto: Louis Smit)

Bundel van dichter Leo van Zanen met een ‘briesje van oneindigheid’

Van de Leidse dichter en voordrachtskunstenaar Leo van Zanen is een nieuwe bundel verschenen. Hij heet ‘Van Zanen Verzameld’ met opzettelijk een d aan het eind. Rijk gevuld is hij met liefde, eenzaamheid, ouderdom en andere begrijpelijke menselijke situaties. “Door zijn verzen speelt soms even een briesje van de oneindigheid”, zegt dichter en voormalig kunstredacteur Cees van Hoore in het voorwoord.

Van Zanen is net zeventig geworden en dat vindt hij een leeftijd om de tussenstand op te maken. “Ik wilde een cadeautje geven aan mijzelf en aan de mensen die mijn optredens bijwonen en op prijs stellen”, zegt hij. Eind september werd het boek ten doop gehouden.

In 2021 verscheen zijn bundel ‘De bezoeker’ met vijftig sonnetten. dat zijn veertienregelige gedichten met strak rijm en metrum, waarvan het voordragen ongeveer een minuut duurt. Met ‘Van Zanen Verzameld’ wil hij laten zien dat hij ook andere dingen schrijft, zoals balladen, ollekebollekes en limericks. Dat zijn ook dichtvormen met voorgeschreven ritme en rijmschema’s. Waarom kiest hij niet een keer voor een lossere opbouw? Van Zanen: “Ik heb het weleens geprobeerd maar als ik de voorschriften niet volg en de vrijheid te groot is kan ik niet het punt bereiken waarop ik zeg: deze tekst is af.”

Tegen verslaggever Louis Smit vertelt dichter Leo van Zanen over de thema’s in zijn nieuwe bundel en over zijn Leidse gedichten.

Paaltjens
Cees van Hoore noemt heldere en verzorgde taal Van Zanens handelsmerk. Daarbij herkent hij een serieuze en een vrolijke kant aan zijn werk. Zo vergelijkt hij hem met de lyricus Rainer Maria Rilke en de studentendichter Piet Paaltjens. De vergelijking met Paaltjens (1835-1894) gaat zeker op voor een gedicht over een meisje dat met hoge verwachtingen ging studeren: “Had zij niet meegedaan weleer / met al die andere snoevers? Het  werd een flat in Zoetermeer / en een typecursus bij Schoevers”.

Rembrandt
Leo van Zanen heeft ook gedichten geschreven met een Leids thema, zoals over de Mirakelsteeg en de wonderlijke verandering van brood in steen. Ook schreef hij gedichten over Rembrandt van Rijn. Elk jaar in de nacht van diens sterfdag, 15 juli, draagt hij een gedicht voor bij het borstbeeld van de schilder aan de Witte Singel. Lezingen en voordrachten geeft hij vaak. Zijn eerstvolgende optreden is op zondag 8 oktober op in Park Matilo.

Cultuur Interview Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×