Kees van Leeuwen stopt volgend jaar bij Theater Ins Blau. (Foto: Chris de Waard)

Oprichter en directeur Kees van Leeuwen vertrekt bij Theater Ins Blau

Ins Blau-directeur Kees van Leeuwen neemt op 1 september volgend jaar afscheid van het door hem opgerichte theater. Hij begon het Leidse theater meer dan veertig jaar geleden toen hij zijn eigen theaterproducties wilde maken. Dat was begin jaren tachtig.

Sinds 2012 is de theaterorganisatie vooral bekend als Theater Ins Blau aan de Haagweg in Leiden. Ins Blau opende daar de deuren en werd in praktijk de opvolger van het LAKtheater dat moest sluiten omdat de Universiteit Leiden geen geld meer overhad voor dat vlakkevloertheater. Aan de Haagweg verschoof de focus van eigen producties naar het programmeren en ondersteunen van nieuwe makers.

Van Leeuwen zegt zelf over zijn vertrek dat het aan het einde van het zojuist begonnen theaterseizoen een goed moment is om te stoppen. “Met het bereiken van een vaste positie in de Leidse cultuur en Fair Pay voor de medewerkers is dit een natuurlijk moment om het stokje over te dragen aan de volgende generatie.” Het theater staat er volgens Van Leeuwen goed voor. “Het team is uitstekend in staat om Ins Blau naar een volgende fase te brengen.”

Op 1 september 2024 volgt Mirjam Hensgens Van Leeuwen op als directeur-bestuurder. Zij is al sinds 2011 als zakelijk leider aan Theater Ins Blau verbonden. Voorzitter Pieter Kos van de Raad van Toezicht vindt dat de organisatie Kees van Leeuwen ‘ontzettend veel dank verschuldigd is’ voor zijn jarenlange inzet. “Kees brengt kwaliteit en diversiteit in het Leidse culturele landschap, en leek bijna onvervangbaar. Na een intensief en zorgvuldig proces zijn wij verheugd dat wij Mirjam als opvolger kunnen benoemen. Mirjam draagt het DNA van Theater Ins Blau en wij zijn ervan overtuigd dat zij de juiste keuze is om Theater Ins Blau komende jaren te leiden.”

Dit najaar gaat Theater Ins Blau op zoek naar een nieuwe artistiek leider die de programmering blijft vernieuwen en het productiehuis kan laten groeien.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×