In het boek ‘Hoop van u te dromen‘ worden de gebeurtenissen rond de verboden 17e -eeuwse liefde tussen jonkvrouw Maria van Wassenaer en haar Wolf Saltzer gereconstrueerd. De familie Van Wassenaer was een vooraanstaande familie in de regio en bezat onder meer Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. Het verhaal is lange tijd verborgen gebleven voor het grote publiek, tot nu.
Opgesloten op haar kamer, naar een gekkenhuis gestuurd, in een gevangenis gegooid aan de andere kant van het land, op een schip naar Afrika gezet – de familie van jonkvrouw Maria van Wassenaer ging heel ver om te voorkomen dat zij de familie te schande zou maken. Het was voor de familie onverteerbaar dat zij wilde trouwen met iemand van lagere komaf.
Maria van Wassenaer was 21 toen ze uit haar ouderlijk huis wegliep om met haar geliefde mee te gaan. Helaas werden ze gesnapt. In de daarop volgende negen jaar deed haar familie alles wat ze konden bedenken om deze schande te verbergen. Bert Koene schreef het boek ‘Hoop van u te dromen’ over het liefdesdrama. Hij vertelt erover in Cultuur071: “Je moet je realiseren dat in die tijd sociale status gebaseerd was op hoge geboorte, niet op persoonlijke prestaties. De naam en faam van het geslacht was daarom hun kostbaarste bezit. En Maria trok zich daar niets van aan. Onverteerbaar voor een lid uit een vooraanstaande familie in die tijd.”
Schrijver Bert Koene te gast bij Cultuur071.
Indrukwekkend aan de geschiedenis van Maria en Wolf is dat hun liefde stand hield. Negen jaar lang bleven ze elkaar trouw. Pas met hulp van invloedrijke lieden en de gezagsdragers in Arnhem lukte het om te mogen trouwen. In Arnhem, want in Den Haag was de invloed van de Van Wassenaer-clan zo groot dat geen enkele rechter zijn vingers eraan wilde branden.
De hedendaagse familie Van Wassenaer heeft Bert Koene geen strobreed in de weg gelegd om deze duistere hoofdstukken uit de familiegeschiedenis in de openbaarheid te brengen. “Integendeel”, vertelt Koene. “Toen de hedendaagse barones Louise van Wassenaer papieren tegenkwam die duidden op deze geschiedenis, heeft zij erop aangedrongen dat iemand uitzocht wat er gebeurd is. Daarom ook is het boek gepresenteerd in Kasteel Duivenvoorde, destijds een van de huizen waar Maria is opgesloten.” Het resultaat van Koenes speurwerk is een pakkend geschreven, dramatisch verhaal.
In zijn nawoord plaatst Koene het relaas in het perspectief van die tijd. Maar ook heden ten dage zijn er culturen waarin de familie-eer boven de belangen van vrouwen uit gaat. “Het verhaal van Maria en Wolf heeft dus aan actualiteit niets ingeboet”, concludeert Koene.
Cultuur LeidenSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907