Logo van Universiteit Leiden. (Foto: Omroep West)

Universiteit Leiden haalt vijf studenten terug uit Israël

Vijf studenten van de Universiteit Leiden verblijven op dit moment in Israël, meldt het College van Bestuur van de universiteit in een open brief. Het vijftal wordt geholpen met de voorbereiding en de repatriëring naar Nederland.

Met de open brief reageert de universiteit op de opgelaaide oorlog tussen de Palestijnse terreurorganisatie Hamas en Israël, die tot dusver aan minimaal 1100 mensen het leven heeft gekost. “Voor zover bekend zijn er op dit moment geen medewerkers van de universiteit aanwezig in het betrokken gebied.”

Voor het vijftal studenten uit Leiden dat momenteel in Israël verblijft, zijn vliegtickets besteld. “Mochten die vluchten worden geannuleerd, dan zorgen we voor nieuwe tickets. Voor nu hebben wij hen geadviseerd om op de eigen locatie te blijven en de aanwijzingen van de lokale universiteit op te volgen.” Drie studenten van de Leidse universiteit stonden op het punt om af te reizen naar Israël, maar door die aangekondigde reizen is een streep gezet.

Debat
De Universiteit Leiden stelt dat het opgelaaide geweld in Israël en de Gazastrook veel leden van de eigen gemeenschap raakt. “Dit kan te maken hebben met persoonlijke banden, met bepaalde overtuigingen, of met gevoelens van angst en ontreddering die opkomen wanneer we met gewelddadige conflicten worden geconfronteerd. Gewapende conflicten zorgen voor discussies, en die kunnen soms hoog oplopen.”

Een open debat wordt aangemoedigd door het College van Bestuur, maar wel op ‘een manier die bij een academische gemeenschap past, met respect voor uiteenlopende meningen’. “Oproepen tot haat, geweld en onverdraagzaamheid worden door de universiteit in geen enkel geval getolereerd: hier kunnen we niet duidelijk genoeg over zijn. De universiteit wil een veilige plek zijn voor haar gehele gemeenschap. Mensen die voor hun gevoel nu lijnrecht tegenover andere leden van onze gemeenschap staan, kunnen zulke discussies wellicht beter vermijden.”

Angst en boosheid
Het College van Bestuur zegt mee te leven met ‘iedereen die zich betrokken voelt bij dit conflict en hopen met hen dat er spoedig een einde komt aan het geweld’. “Laten wij in elk geval met respect met elkaar om blijven gaan op onze universiteit. Dat zijn wij als academische gemeenschap aan onszelf verplicht.” Studenten of medewerkers die kampen met gevoelens van angst en boosheid kunnen terecht bij de studentenpsychologen of worden gevraagd contact op te nemen met Slachtofferhulp Nederland.

Leiden Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×