Ilja Leonard Pfeijffer bij de presentatie van zijn boek 'Brieven uit Genua' in Leiden in 2016. (Foto: Rolf Eijgenraam)

Ilja Leonard Pfeijffer houdt Huizingalezing over creativiteit

Schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer houdt op vrijdag 8 december de 52e Huizingalezing in de Pieterskerk te Leiden. De titel van zijn lezing is: ‘Over de aard en het nut van creativiteit’.

Volgens de Universiteit Leiden zal Pfeijffer ‘het ongrijpbare concept van de creativiteit trachten te analyseren en de vraag oproepen in hoeverre kunstmatige intelligentie onze ideeën over creativiteit kan aanscherpen of veranderen’. Creativiteit is voor hem de kern van de zoektocht naar de waarheid die het doel moet zijn van de kunst en de wetenschap.

“Hij zal in zijn lezing ook waarschuwen tegen tendensen in de organisatie van wetenschappelijk onderwijs en onderzoek, en in de samenleving in het algemeen, die bedoeld lijken om de invloed van creativiteit te minimaliseren”, zo laat de universiteit weten.

Genua
Pfeijffer (1968) studeerde klassieke talen aan de Universiteit Leiden en promoveerde op de Griekse dichter Pindarus. Daarna was hij er werkzaam als docent en onderzoeker. In 2004 gaf hij zijn vaste aanstelling op om van zijn pen te gaan leven. Sinds 2008 woont hij in Genua.

Voor zijn literaire werk ontving hij de C. Buddingh’-prijs, de Anton Wachterprijs en de Libris Literatuurprijs.  In 2019 was zijn roman ‘Grand Hotel Europa’ het best verkochte literaire boek in Nederland. Dit jaar verscheen zijn historische roman ‘Alkibiades’.

Pieterskerk
De Huizingalezing is een jaarlijks evenement, genoemd naar de historicus en cultuurfilosoof  Johan Huizinga (1872-1945). De organisatie ligt bij de Universiteit Leiden, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en opinieweekblad EW. Kaarten voor de Huizingalezing zijn te bestellen via de website van de Pieterskerk.

Cultuur Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×