Een inloopavond waar de plannen voor Sportpark de Mors werden gepresenteerd kon begin dit jaar op de nodige belangstelling rekenen van omwonenden en sporters. (Foto: Chris de Waard)

3 Octoberhal wijkt voor urban sportpark en drie kunstgrasvelden

De Leidse gemeenteraad heeft donderdagavond na jaren van discussie een klap gegeven op de plannen voor de herinrichting van Sportpark de Mors. Samengevat betekent het besluit dat de 3 Octoberhal over een jaar of twee gesloopt wordt, de steenwisselplaats langs de Haagse Schouwweg wordt verplaatst en dat er een nieuw urban sportpark wordt aangelegd met een flinke skatebaan en een free running parcours. Ook komt er een extra voetbalveld en worden twee natuurvelden vervangen door kunstgras.

Sportwethouder Fleur Spijker is blij dat ze de raad heeft kunnen overtuigen van het afbreken van de verouderde 3 Octoberhal. Die is echt op, en niet meer rendabel te exploiteren.  Bovendien is de ruimte nodig voor de herinrichting en uitbreiding van het sportpark. “Maar ik snap de wens van de raad voor een extra sporthal en ik ben het daar ook mee eens. Daarom ga ik kijken wanneer en waar een extra sporthal kan komen. Dat onderzoek start binnenkort. Mogelijk kunnen we al op redelijk korte termijn iets doen met een prefab sporthal.”

De ontwikkelingen beginnen volgend jaar. Als eerste worden tijdens de zomerstop twee bestaande grasvelden vervangen door kunstgras. De extra velden zijn een uitkomst voor voetbalclub DoCoS en rugbyclub DIOK die allebei al lang om extra speelruimte staan te springen. Volgens Spijker is de ontwikkeling niet alleen goed voor de sportverenigingen, maar ook voor de wijk. “We leggen ook meer groen aan. Ongeveer ter grootte van een voetbalveld. Het wordt ook echt een park.”

Wethouder Spijker is in haar nopjes nu de raad haar plannen voor de herinrichting van Sportpark de Mors heeft goedgekeurd.

Steenopslag
Zodra de steenopslag is verplaatst, kan ook een extra veld worden aangelegd. Wanneer dat gebeurt is onzeker. Het college wilde die eigenlijk pas in 2025 naar de Stevenshof verhuizen, maar een motie om dat nu al in gang te zetten kreeg voldoende steun. “De steenopslag verplaatsen is nogal wat. Je hebt het over een activiteit met de hoge milieucategorie 3. Het is maar de vraag of je daar een plek voor kunt vinden”, waarschuwde Spijker de raadsleden.

Kunstgras
Een pijnpunt voor enkele partijen is het uitbreiden van het arsenaal kunstgras. Dat is immers slecht voor de natuurwaarde in het gebied, maar omdat het veel intensiever kan worden bespeeld dan echt gras, woog dat voor de meeste partijen toch zwaarder in een sportpark. Alleen de Partij voor de Dieren stemde uiteindelijk om die reden tegen het hele voorstel voor de herinrichting van Sportpark de Mors.

Opslagcontainer
In de 3 Octoberhal worden de komende maanden nog vluchtelingen opgevangen. Ook Gymsport Leiden gebruikt er de voormalige kantoorruimtes voor opslag van materialen en het geven van instructie. Voor hen heeft wethouder Spijker nog geen nieuwe locatie op het oog. Voor de opslag denkt ze aan het plaatsen van een zeecontainer. Voorzitter Arthur Haasbroek van Gymsport Leiden voelt daar niks voor. Hij wil graag dat zijn club de gymzaal aan de Corantijnstraat als vast onderkomen kan gebruiken. Die locatie is nu ook al bij Gymsport Leiden in gebruik.

Leiden Politiek Sport Sportpark de Mors


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×