Commissaris van de Koning Jaap Smit. (Foto: Provincie Zuid-Holland)

Commissaris van de Koning Jaap Smit kondigt vertrek aan

Jaap Smit stopt per 1 september 2024 als commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Dat maakte hij vrijdagmorgen bekend tijdens de vergadering van de Provinciale Staten. “Alles heeft zijn tijd. Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Ik sluit dit jaar mijn tiende jaar als commissaris af. Dat stemt tot  nadenken en heeft geleid tot mijn besluit om vandaag mijn vertrek aan te kondigen.”

Smit wordt in maart volgend jaar 67. “Dan bereik ik de pensioengerechtigde leeftijd, maar ik wil hierna graag nog een paar andere dingen doen en door nu te stoppen kan dat”, verklaart hij zijn tussentijdse vertrek. Zijn huidige termijn loopt nog tot en met 2025. “Ik zou graag op een andere plek en op een andere wijze nog een bijdrage willen leveren aan de samenleving.” Smit gaat Zijne Majesteit de Koning nu verzoeken hem per 1 september 2024 ontslag te verlenen.

Dat door volgend jaar te stoppen zijn een opvolger nog het grootste deel van de lopende periode kan samenwerken met de huidige Provinciale Staten en het college van Gedeputeerden Staten speelde ook mee bij zijn besluit.

Smit volgde op 1 januari 2014 Jan Franssen op als commissaris van de Koning. In 2020 werd hij voor zes jaar herbenoemd. Als voorzitter van de Provinciale Staten leidde hij de afgelopen jaren talloze Statenvergaderingen. Als voorzitter van het college van Gedeputeerde Staten zag Smit de afgelopen jaren toe op de bestuurlijke integriteit binnen de provincie. Ook had hij veel aandacht voor de zuiverheid van het ‘politieke spel’ en wilde hij uitstralen dat de provincie goed benaderbaar was.

Inhoudelijk viel het ruimtevaartcluster in Noordwijk binnen zijn portefeuille, net als waterrecreatie in de provincie Zuid-Holland en de vitaliteit van kleine kernen. Naast die bestuurlijke verantwoordelijkheden is hij verantwoordelijk voor procedures rond burgemeestersbenoemingen. De procedure voor een nieuwe kroonbenoemde burgemeester van Leiden zal een van zijn laatste klussen op dat gebied worden.

Leiden Politiek Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×