De organisatie zoekt lokale tandartsen in en rond Leiden die behandelingen gratis of tegen een onkostenvergoeding willen uitvoeren. (Archieffoto: Robbert van Cleef)

Kansarme Leidenaren gratis naar de tandarts

Leidenaren met gebitsproblemen en een kleine portemonnee kregen op donderdag 12 oktober een gratis mondzorgbehandeling in de mobiele tandartspraktijk van Dokters van de Wereld. De tandartspraktijk op wielen stond op de Kaasmarkt waar vrijwillige mondzorgprofessionals veertien mensen behandelden voor wie een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist normaal gesproken te duur is.

Deze veertien mensen met gebitsproblemen werden aangedragen door maatschappelijke organisaties als de Voedselbank, de Fabel, Cool, GIL en Vluchtelingenwerk Nederland. In de mobiele tandartspraktijk kregen zij een noodbehandeling van vrijwillige tandarts Xander Meijs. “We doen wat we kunnen binnen een half uur. Voor sommige is het voldoende om ze van hun pijn af te helpen door een kies te trekken of oude vullingen te vervangen. Anderen hebben zo veel gaatjes en afgebroken elementen, dat we dit niet binnen een half uurtje op de bus kunnen fiksen.”

Tandartsen gezocht
Vervolgbehandelingen zijn daarom nodig, legt Caroline van Wingaarden van Dokters van de Wereld uit: “Voor dat vervolgtraject zijn wij nog op zoek naar lokale tandartsen in en rond Leiden die deze behandelingen gratis of tegen een kleine onkostenvergoeding willen uitvoeren. Geïnteresseerde tandartsen kunnen zich aanmelden bij ons Compassie Netwerk, waar al tientallen tandartspraktijken door heel Nederland zich bij aansloten.”

Basispakket
De gevolgen van verwaarloosde mondzorg zijn groot, aldus Van Wingaarden. “Mensen leven met enorme pijn, zonderen zich af en kunnen niet meer werken. Uit onderzoek blijkt dat verwaarloosde mondzorg onze maatschappij elk jaar meer dan drie miljard euro kost. Het is maatschappelijk goedkoper als de tandarts weer terug in het basispakket van de verzekering komt. Tot die tijd blijven wij aandacht vragen voor al die mensen met gebitsproblemen en doen we wat we kunnen met onze vrijwillige mondzorgprofessionals.”

Petitie
Inmiddels tekenden ruim 260.000 mensen de petitie van Dokters van de Wereld om mondzorg terug in het basispakket te krijgen.

  • Vrijwillige tandarts Xander Meijs van de  Mondzorgkaravaan.
    Vrijwillige tandarts Xander Meijs van de Mondzorgkaravaan.
  • De Mondzorgkaravaan, een mobiele tandartspraktijk van Dokters van de Wereld, ontvangt patiënten voor een noodbehandeling en poetsvoorlichting. 
foto: Klaas Fopma
    De Mondzorgkaravaan, een mobiele tandartspraktijk van Dokters van de Wereld, ontvangt patiënten voor een noodbehandeling en poetsvoorlichting. foto: Klaas Fopma
Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×