Studenten ervaren in een rookcontainer hoe het is als er brand op hun kamer is. (Video: Jelle Broekstra)

Brand in je kamer: studenten oefenen ontruiming in rookcontainer

Wat moet je doen als je studentenkamer vol rook staat omdat er ergens in huis brand is? Op die vraag kregen studenten van de Hogeschool Leiden deze week antwoord in een speciale praktijkles. Ze mogen proberen om een studentenwoning, die de brandweer voor de gelegenheid heeft nagebouwd in een container op het schoolplein, zo snel mogelijk veilig te verlaten.

De rookcontainer van de brandweer is voorzien van licht- en geluidseffecten en staat, zoals de naam al doet vermoeden, vol met (ongevaarlijke) rook. “We willen de studenten natuurlijk niet in gevaar brengen. Dit is niet dezelfde rook als bij een echte brand ontstaat, we gebruiken gewoon een rookmachine. Maar het effect voor het zicht van de studenten is hetzelfde. Je ziet bijna niets”, legt Teun Sollie van de brandweer Hollands Midden uit.

Bewustwording
Sollie is studentambassadeur brandveiligheid. Hij maakt zich zorgen over de situatie in sommige studentenhuizen. “Ik kom geregeld in een studentenwoning en schrik van wat ik daar zie. Rookmelders ontbreken, vluchtwegen zijn geblokkeerd. Als er dan brand uitbreekt merken de bewoners dit te laat en kunnen ze niet goed weg, met alle gevolgen van dien.”

De actie van de brandweer is dan ook vooral bedoeld als bewustwording. “Het is natuurlijk leuk om te kijken wie het snelst is, maar ik hoop vooral dat de studenten eens kritisch rondkijken in hun woning en bij de verhuurder aan de bel trekken als er onveilige situaties zijn”, stelt Sollie.

Bang
Dat laatste vindt ook Elianne Wijnands. Zij is lid van de gemeenteraad namens Studenten voor Leiden (SVL), de partij die zich extra inzet voor de studenten in de stad. Samen met fractievoorzitter Mitchell Wiegand Bruss neemt ze woensdag een kijkje bij de actie. Wijnands weet dat ‘aan de bel trekken’ niet zo makkelijk gaat als het lijkt. “Er zijn te weinig studentenwoningen in Leiden. Er is kamernood. Studenten die een kamer hebben, zijn bang deze te verliezen als ze bij de huisbaas klagen over de brandonveiligheid in huis. Dat is echt een groot probleem”, legt ze uit.

Giftig
SVL en de brandweer hopen dat studenten hun eigen veiligheid toch voorop stellen en het aangeven als er een rookmelder ontbreekt of kapot is. Dat vindt ook wethouder Julius Terpstra die woensdag de eer heeft om de container officieel te openen. Na een korte toespraak gaat Terpstra zelf de rookcontainer in. “Het was een heftige ervaring. Rook is de belangrijkste doodsoorzaak bij brand doordat het zich zo snel verspreid en giftig is. Rook is ook verraderlijk omdat het in een hele korte tijd een ruimte verduisterd, waardoor ontsnappen moeilijk wordt. Het toont des te meer het belang van goede preventieve brandveiligheidsmaatregelen zoals het plaatsen van rookmelders en het vrij houden van vluchtwegen”, zegt de wethouder als hij weer ‘veilig’ buiten staat.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×