(Foto: Japanmuseum Sieboldhuis)

Japan vlagt voor Von Siebold

Het is dit jaar tweehonderd jaar geleden dat arts en verzamelaar Philipp Franz von Siebold aankwam op de Nederlandse handelspost Deshima in Japan. Om daarbij stil te staan, werd vrijdag door directeur Kris Schiermeier van Japanmuseum SieboldHuis de Nederlandse vlag gehesen in het openluchtmuseum Deshima in Nagasaki.

Schiermeier deed dat samen met de nazaten van Von Siebold, de Nederlands ambassadeur in Japan, Theo Peters en burgemeester Shirō Suzuki van Nagasaki. Leiden en Nagasaki hebben sinds 2017 een stedenband.

Toen Von Siebold begin 19e eeuw op Deshima verbleef, stond er aan de westkant van het voormalige eiland Deshima een dertig meter hoge vlaggenmast met de Nederlandse driekleur. De mast met Nederlandse vlag had op dat moment al meer dan honderd jaar gediend als een herkenningspunt van Deshima: de plaats waar Nederlanders in Japan verbleven. Ook was het al die tijd een belangrijk symbool voor de handelsrelaties tussen Nederland en Japan.

In de tweede helft van de 19e eeuw verloor de handelspost Deshima zijn functie. Zowel de Nederlandse vlag als de vlaggenmast verdwenen. Dit jaar is er ter ere van de tweehonderdste  verjaardag van Siebolds bezoek aan Japan een nieuwe vlaggenmast  geïnstalleerd op Deshima. Die staat op de originele locatie van de voormalige vlaggenmast en vrijdag werd dus voor het eerst sinds tijden weer de Nederlandse vlag gehesen. Dat gebeurt voortaan iedere zaterdag en zondag en op Japanse en Nederlandse feestdagen.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×