Leiden krijgt ruim vier miljoen extra van Rijk

Door wijzigingen in de verdeling van het rijksgeld dat via het gemeentefonds naar de gemeentes vloeit, de algemene uitkering, krijgt Leiden er vanaf 2027 jaarlijks 4,3 miljoen euro bij ten opzichte van de begroting voor 2024. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Rijk.

Dat het extra geld welkom is, blijkt wel uit een lijstje zaken waar Leiden vooralsnog onvoldoende middelen voor heeft. Het gaat onder andere om vernieuwing van de bibliotheek, herinrichting van Lammenschansweg en investeringen in onderwijshuisvesting. Het extra geld wordt komend voorjaar verwerkt in de kaderbrief. Dan kan de gemeenteraad alle inkomsten en uitgaven afwegen en kiezen waar het extra geld heen gaat.

Verdeelstelsel
Het model van de herverdeling van Rijksgeld is wel aan veranderingen onderhevig. In 2023 en 2024 voert het ministerie van BZK op verzoek van de Tweede Kamer nog een aantal onderzoeken uit naar onder meer maatstaven als  grootstedelijkheid, centrumfunctie, eenpersoonshuishoudens, overige eigen middelen, bestuur en ondersteuning en gemeenten met specifieke kenmerken. De algemene uitkering wordt daarop gebaseerd. Deze onderzoeken kunnen aanleiding zijn om het verdeelstelsel nog aan te passen. Het is de bedoeling dat het nieuwe verdeelstelsel per 2026 wordt ingevoerd. Of mogelijke aanpassingen voor- of nadelig uitwerken voor Leiden is nog niet duidelijk.

Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×