Wethouder Oudendijk van financiën heeft er een probleem van ruim vier ton bij. (Foto: Chris de Waard)

Tegenvaller van tonnen voor noodlijdend Oegstgeest

De gemeente Oegstgeest heeft een fout gemaakt met de berekening van de OZB-inkomsten in de conceptmeerjarenbegroting voor de periode 2023-2026. Daardoor moet wethouder Kees Oudendijk (financiën) op zoek 428.000 euro extra op een begroting die toch al bol staat van bezuinigingen en lastenverhogingen.

De komende weken buigt de gemeenteraad van Oegstgeest zich over de begroting. Bij de besluitvorming over de door het college voorgestelde bezuinigingen, kunnen de raadsleden dan ook een meevaller betrekken. Uit de Septembercirculaire van het gemeentefonds 2023 blijkt namelijk dat de gemeente door allerlei lopende ontwikkelingen de komende jaren extra geld vanuit het Rijk kan verwachten. Voor 2024 en 2025 gaat het om een miljoen euro per jaar, in 2026 om acht ton en in 2027 om 1,6 miljoen euro.

Van die meevaller voor volgend jaar is ongeveer de helft dus al verdampt door de OZB-fout in de begroting. Die is veroorzaakt door een dubbeltelling van het zogenoemde ‘nieuwe areaal’. Dat zijn de woningen die erbij zijn gekomen en waarvoor voor de eerste keer OZB wordt betaald. Bij de meerjarenraming 2024 was al een verwachte areaaluitbreiding meegenomen. Vervolgens is de werkelijke areaaluitbreiding er bij opgeteld, waardoor die inkomsten twee keer in de begroting terecht kwamen.

Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×