(Foto's: PR)

Drie Leidenaren bouwen mee aan 'vliegende' waterstofboot

Een jaar lang zetten Liam Timmerman (20), Servaas van Dooren (21) en Simon van Leent (22) hun studie aan de kant om samen met de rest van het TU Delft Hydro Motion Team, een groep bestaande uit 23 studenten, een volledig waterstofaangedreven boot te ontwerpen en te bouwen. En ermee te varen natuurlijk.

Doel van het project is het demonstreren van de kracht van waterstof en een aanzet geven tot de groene energietransitie in de maritieme industrie. Dat is hard nodig want de sector staat bekend als grote bron van vervuiling. Door waterstof als brandstof te gebruiken, wordt slechts water uitgestoten, waardoor het een milieuvriendelijke optie is. Bovendien maakt het uithoudingsvermogen van waterstof het bijzonder geschikt voor de langeafstandsvaart.

  • Liam Timmerman
    Liam Timmerman
  • Servaas van Dooren
    Servaas van Dooren
  • Simon van Leent
    Simon van Leent

Studenten van de TU Delft houden zich al vijftien jaar bezig met het bouwen van onder andere boten. Tot 2021 ging het daarbij nog om de zogenaamde Solar Boats op zonne-energie, maar twee jaar geleden werd besloten om de mogelijkheden van waterstof te gaan onderzoeken. In het Hydro Motion Team is Leidenaar Simon projectmanager. Dat betekent dat hij verantwoordelijk is voor de planning van het design, de productie en het testproces van het Team. Servaas en Liam zijn onderdeel van het Hull & Body departement en verantwoordelijk voor de romp en de stevigheid van de boot. Specifiek houdt Servaas zich bezig met de vorm en het ontwerp van romp, voor een zo efficiënt mogelijke vaart. Liam concentreert zich op het interne ontwerp van de romp en de gewichtsverdeling.

Vliegen
Elk jaar bouwen de studenten voort op de kennis van voorgaande jaren. Dit jaar streven de Leidenaren er met het Hydro Motion Team 2024 naar om de toepassing van duurzaam transport wereldwijd te stimuleren. Zo wordt waterstof gebruikt als drager van groene energie en zal de boot foilen. Dat is een soort vliegen boven het water, om de weerstand te verminderen.

Kanaal
Om de kracht en capaciteiten van hun waterstofboot te tonen, is een tocht gepland tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk, waarbij de allereerste volledig waterstof aangedreven boot de Noordzee zal oversteken.

Leiden Regio Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×