Commissaris van de Koning Jaap Smit praat nog even na met burgemeester Nadine Stemerdink in Theehuis Jansland. (Foto's: Chris de Waard)

Commissaris van de Koning op werkbezoek in Voorschoten

Commissaris van de Koning Jaap Smit deed maandag de gemeente Voorschoten aan voor een werkbezoek. Na een ontvangst door burgemeester Nadine Stemerdink bij de voormalige Zilverfabriek aan de Leidseweg, bezocht het gezelschap de tijdelijke COA-locatie, waar statushouders worden opgevangen.

Het bezoek werd bij Theehuis Jansland afgesloten met een gesprek met de fractievoorzitters van de politieke partijen in Voorschoten. Het ging daarbij over zaken als de gemeentefinanciën, woningbouwplannen en mobiliteit.

Treinongeval
Tijdens het werkbezoek sprak de commissaris met het college van B en W, maar blikte hij ook met een aantal betrokkenen terug op het treinongeval dat op 4 april dit jaar even voorbij het station in Voorschoten plaatsvond en waarbij een dodelijk slachtoffer viel. “We hebben gesproken over allerlei ontwikkelingen en de bestuurskracht van Voorschoten”, vertelt Smit na afloop van het bezoek. “Bijvoorbeeld of Voorschoten nog goed in staat is om de dingen te doen die er worden gevraagd en de samenwerking tussen de gemeente en de provincie.”

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit blikte aan het eind van de dag terug op zijn werkbezoek.

Verbaasd hoofd
Volgens Smit was zijn bezoek aan Voorschoten heel plezierig. “We hebben echt heel prettig en open met elkaar gesproken.” Smit legt eens per ambtsperiode zo’n officieel bezoek af aan elke gemeente in Zuid-Holland. Dat zijn er vijftig. “Ik kom dan echt als vertegenwoordiger van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. We hebben natuurlijk het hele jaar door wel contact, maar dit is wat formeler. Het is niet zo dat ik hier met een verbaasd hoofd heb rondgelopen met het idee ‘wat gebeurt hier nou allemaal’.

Kloppende hart
Smit zegt met een met positieve nieuwsgierigheid te kijken naar wat een gemeente wil. “We hebben de plicht om als één overheid op te treden en elkaar waar mogelijk van dienst te zijn. Maar soms moet je als provincie ook nee zeggen. Daar hebben we het ook over gehad. We moeten elkaar goed weten te vinden en elkaars rol respecteren.” Volgens Smit zijn gemeenten het ‘kloppende hart van de gemeenschap’. “Daar vindt het echte leven plaats. Alles wat wij met elkaar bedenken moet erop gericht zijn om de zuurstoftoevoer naar dat kloppende hart zo optimaal mogelijk te maken. Zo noem ik dat vaak”, zegt de commissaris. “Maar dat betekent niet dat alles kan. Maar ik heb vandaag nergens nee tegen gezegd.”

Politiek Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×