In 2021 stond een tentoonstelling tegen huiselijk geweld op de Garenmarkt. (Foto: Gerry van Bakel)

Een op de tien inwoners heeft te maken met huiselijk geweld

Huiselijk geweld is het grootste geweldsprobleem in Nederland. Omdat het zich doorgaans achter de voordeur afspeelt, blijft het vaak onopgemerkt. Toch komt het enorm veel voor. “En huiselijk geweld heeft echt hele grote gevolgen voor alle betrokkenen die ermee te maken krijgen”, zegt wethouder Julius Terpstra (welzijn).

Terpstra kondigt een aantal maatregelen aan om de komende jaren extra aandacht te besteden aan drie groepen die vaak te maken krijgen met deze vorm van geweld. Het gaat daarbij om geweld tegen ouderen, geweld rond vechtscheidingen en gendergerelateerd geweld zoals genitale verminking.

Er zijn verder drie speerpunten geformuleerd: huiselijk geweld voorkomen of zo snel mogelijk stoppen,  het taboe om erover te praten doorbreken en het zo vroeg mogelijk signaleren van deze vorm van geweld. “Het snel en blijvend stoppen van geweld draagt bij aan het beperken van schade en het bevorderen van herstel van volwassenen en kinderen die gebukt gaan onder huiselijk geweld.”

Veiligheidsregio
Gemeenten stellen op verzoek van het Rijk elke drie jaar in regionaal verband een visie op om richting te geven aan de lokale en regionale aanpak van huiselijk geweld. Leiden dat doet met de Veiligheidsregio Hollands-Midden (VRHM), waarvan Gouda en Leiden de centrumgemeenten zijn. De nieuwe regiovisie Aanpak Huiselijk Geweld kreeg als titel ‘Geweld Thuis Samen Aanpakken’ mee.

Wethouder Terpstra over de aanpak van huiselijk geweld in de regio.

Coronacrisis
Het aantal meldingen van huiselijk geweld in de VRHM lag in 2019 op 3.500. Tijdens de coronacrisis zaten veel mensen thuis en nam het aantal meldingen fors toe. Tot wel 5.000 per jaar. Daarna daalde het echter niet. “Het aantal meldingen blijft echt onverminderd hoog”, vertelt Terpstra. “Een op de tien mensen krijgt te maken met huiselijk geweld. Zes procent zelf met structureel huiselijk geweld. En als je verbaal geweld ook meetelt, zijn de cijfers zelfs nog een stuk hoger.”

De visie wordt nu eerst in de betrokken gemeenteraden besproken. “Volgens jaar gaan het het dan verder uitwerken en stellen we ook een uitvoeringsprogramma vast met concrete maatregelen”, zegt Tersptra.

Leiden Maatschappij Politiek Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×