In Zoeterwoude deden 26 boerenkaasmakers mee aan de jaarlijkse Kaaskeuring rondom Leiden. (Video: Robbert Beurse)

Kaasboerderij Rotteveel uit Rijpwetering wint 'Leids Kaasmeisje'

In dorpscafé De Meester in Zoeterwoude deden 26 boerenkaasmakers uit de regio mee aan de jaarlijkse Kaaskeuring rondom Leiden. Rondom Leiden, maar soms zelfs zo ver als Waarder en IJsselstein. Er werden 79 kazen in acht categorieën gekeurd, van jonge Leidse tot oude Goudse en overjarige kaas. Nieuw dit jaar was de keuring van karnemelk en boter.

De wisseltrofee, het Leids Kaasmeisje, werd dit jaar gewonnen door kaasboerderij Rotteveel uit Rijpwetering met hoge scores in de categorie oude Goudse en Specialiteiten, een overjarige kaas die 98 van de 100 punten scoorde.

De eerste winnaar van de lekkerste karnemelk is Polderzuivel van familie de Jong uit Benthuizen. De meest smakelijke boter komt van de Sophiahoeve uit Warmond. De Sophiahoeve won ook in de categorie Leids belegen. De eerste vier plaatsen in de categorie  ‘andere dan boerenkaas’ waren voor maatschap Hoogendoorn en Zn. met de truffel-geitenkaas op nummer 1.

Winnaar uit het Westeinde in Zoeterwoude was Kaasboerderij de Jong met de lekkerste belegen Goudse kaas. Kaasboerderij de Annahoeve uit Sassenheim werd tweede in de categorie belegen en oude Goudse en won met de jonge Goudse, tevens publieksfavoriet. Kaasboerderij Nellesteijn uit Wassenaar was winnaar met de kleine kazen en boerderij Weidegeluk uit Oud Ade was eerste in de categorie Leidse jonge kaas.

De Kaaskeuring rondom Leiden is nog een van de weinige in zijn soort. “Vroeger had bijna ieder dorp zijn eigen kaaskeuring, maar er zijn steeds minder kaasboeren. Vijftig jaar gelden waren er nog dertig kaasmakers in Zoeterwoude, nu zijn dat er nog maar acht”, zegt Lydia van Leeuwen, oud-kaasmaker.

Maar de vraag naar boerenkaas is er niet minder om. Deze steeg flink tijdens corona en is niet meer afgenomen. Mede te danken aan flinke ondernemersgeest. Menig boerenkaasmaker heeft een winkel en/of kaasautomaat op het erf. Deze avond was er ook een presentatie hoe men als producent zijn of haar eigen, verse producten kon afzetten in de stad, onafhankelijk van supermarkten. Een onbemande winkel met bestelzuilen, aangestuurd  met de tablet en data-opslag in de cloud. Dat is misschien wel de toekomst voor nieuwe kaasmakers.

Leiden Maatschappij Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×